Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA Makedonac koji nije poštovao zakon iz 19. stoljeća dobio zadovoljštinu

Makedonac osuđen jer krši zakon iz 1896.

10.12.2008.
u 18:39

Makedonac koji je prekršio zakon iz 1896. godine dovođenjem svoga djeteta u Italiju konačno je dobio zadovoljštinu na Vrhovnom sudu. Makedonac Ilco Ristoc (38) iz Štipa imigrirao je u talijansku regiju Piemonte i nakon mnogih godina rada našao stalno zaposlenje, dobio dokumente i dozvolu boravka pa je iznajmio stan.

Nakon toga htio je dovesti svoju obitelj u Italiju, ženu i dvoje djece, dječaka od devet i djevojčicu od 12 godina. Ali je stan koji je iznajmio bio premalen za četveročlanu obitelj na osnovi zakona iz 1896. godine koji je određivao koliku najmanju kvadraturu može imati jedna osoba.

Rečeno mu je da djevojčicu ne smije dovesti u Italiju jer zakon iz 19. stoljeća predviđa da svaka osoba mora imati u stanu smještaj koji nije manji od 14 četvornih metara po članu obitelji, odnosno za četveročlanu obitelj stan ne smije biti manji od 56 četvornih metara. Stan koji je za svoju obitelj iznajmio Ristoc bio je manji od zakonom propisanog pa mu je bilo zabranjeno dovesti jedno dijete iz Makedonije.

On se na to oglušio te djevojčicu doveo u Italiju, gdje je protiv njega tužiteljstvo u Trstu, nakon što je prešao granicu, podignulo optužnicu za ilegalno uvođenje imigranata u zemlju. Njegov je slučaj stigao i do Vrhovnog suda. Sudac Edoardo Fazzioli potpisao je presudu koja je Ristocu omogućila da legalizira boravak kćeri. Ksenofobičari desničarske stranke Sjeverne lige napali su odluku Vrhovnog suda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije