Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRTVACI Radovi na ovom gradilištu u punom su jeku

Makarsko gradsko groblje postat će pravi botanički vrt

27.11.2008.
u 14:00

MAKARSKA – Gradsko groblje Svetog Križa trenutačno je drugo gradilište u Makarskoj kad je riječ o intenzitetu radova, a i sudeći po nedavno usvojenim izmjenama proračuna, koje podrazumijevaju skoro 5,5 milijuna kuna više za posljednje počivalište.

Radi se punom parom
Trenutačno se radi punom parom, grade se grobnice, podiže se istočni zid, poravnava se teren i gradi se mrtvačnica. Na groblju je svaki dan 50-ak radnika i, naravno, sva mehanizacija, od miksera i pumpe do bagera. Zamjenik gradonačelnika Ante Novak kaže da su radovi već 70 posto gotovi.
– Najkasnije do početka veljače, Gradsko će groblje, čiji je projekt radio Ante Rožić, poprimiti potpuno nov izgled i imat će 480 grobnica više – kaže on.

Milan Ravlić, čije poduzeće Migros izvodi radove, kaže da grubi radovi dobro napreduju, a za desetak dana će se početi postavljati kamen, betonske kocke na mimohodne staze te hortikulturalno uređenje.
– Kocke se već pribavljaju, a naručen je i kamen – kaže Ravlić, dodajući kako se već 1. prosinca planiraju slagati kameni stupovi.

Novom izgledu će pridonijeti i uređenje parka oko groblja. Naime, na oko 10000 kvadrata zasadit će se, prema planovima, čak 500 raznovrsnih biljaka.

Ante Novak kaže da će to biti pravi botanički vrt, dodajući kako je već stiglo oko 4000 sadnica grmova ruža i još nekih vrsta.

Uglavnom će to biti mediteranske biljke, a i stabla koja će se zasaditi uz istočni zid visok tri metra bit će tipična za ovo podneblje, poput višnje i lovora. Osim što se napokon riješio problem ukopnih mjesta, Makaranima je važno što će napokon dobiti mrtvačnicu čiju je svrhu do sada imala ona u Domu zdravlja.

Bit će to mrtvačnica s hladnjačom za osam mjesta, a kako kaže izvođač radova, bit će zatvorena do Božića.

Da groblje zaista bude mjesto mira, trebat će se zauzeti i oko njegova upravljanja, ali i organizacije sprovoda.

Gradski oci planiraju zatvarati groblje u 20, odnosno u ljetnim mjesecima u 21 sat.

Okupljalište narkomana
Do sada su se na posljednjem počivalištu, zbog loše osvijetljenosti i slobodnog ulaza, okupljali narkomani, a znalo je služiti i za pijanke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije