Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO NA KOLJENIMA Sa svim mališanima rade dvije doktorice

Makarske pedijatrice imaju svaka 600 djece viška

12.06.2009.
u 16:36

Kada se režu vrpce na otvaranju vrtića ili škola, političari se rado posluže rečenicom koja se obično pokaže kao floskula – djeca su naša budućnost.

Situacija u kojoj je makarska pedijatrija ne govori u prilog tome. Čak 3500 djece upisano je kod dviju liječnica, dr. Ankice Erceg i dr. Suzane Čović, koje obavljaju i preglede u makarskom rodilištu. Prema novim je standardima to višak od 600 djece po svakoj od njih, što im HZZO ne pokriva. Jer, po zakonu, trebale bi imati do 1400 malih pacijenata!

Problemi oko povratka
Da situacija bude gora, dr. Erceg bi za najmanje četiri godine trebala u mirovinu i već je zabrinuta za kolegicu. Sve i da odmah županijski Dom zdravlja, pod kojim je već šestu godinu makarska ustanova, pošalje nekoga na specijalizaciju, četiri godine su “knap” za povratak i stupanje u radni odnos.

Zbrci, od koje najmanje koristi imaju roditelji i djeca, pridonijela je i, barem za Makarsku, uludo potrošena specijalizacije jedne pedijatrice koja se nikada nije vratila u Dom zdravlja. Dok je Dom zdravlja još bio samostalna ustanova, financirana je specijalizacija dr. Adele Arapović.

Kada se trebala vratiti, nastali su brojni problemi. Bio je sporan prostor (a zgrada ima brojne neiskorištene prostorije!), pa i ugovor s HZZO-om, koji nije potpisan na vrijeme. Rezultat je bio odlazak liječnice, kojoj se nakon dugotrajnoga čekanja otvorilo mjesto u Splitu. Makarski mališani opet su ostali kratkih rukava. Ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Miran Propadalo tvrdi da je sve pod kontrolom.

Poslat ćemo nekoga!
– Znamo da doktorica Erceg treba ići u mirovinu i poslat ćemo nekog pedijatra u Makarsku. Trenutačno je na specijalizaciji njih dvoje-troje, pa ćemo ih poslati kamo bude trebalo – neodređen je bio dr. Propadalo.

Liječnice tvrde da je najgore za zimskih viroza, kada se u čekaonici od 15-ak kvadrata stisnu djeca s područja cijele rivijere i zaleđa.

– Po zakonu bi školarci mogli ići k liječniku opće medicine. Ali mi ne možemo nikome gurnuti karton u ruke – zaključuje dr. Erceg.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije