Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Major Medić osuđen je i za zlostavljanje dvaju saborskih zastupnika Domovinskog pokreta

Osijek: Vojislav Medić proglašen krivim za zločine nad Hrvatima, osuđen na 14 godina zatvora
Davor Javorovic/PIXSELL
15.05.2024.
u 15:21

Medić mi je na drugom ispitivanju rekao: "Nećeš odavde nikada izaći, a ako i izađeš, očistit ćeš paučinu za mnom", čime je htio poručiti da ću izaći posljednji, a tako je na kraju i bilo. Te su mi se rečenice usjekle, izjavio je jesenas na sudu Stipo Mlinarić

Major Vojislav Medić, kojem je danas izrečena kazna od 14 godina zatvora zbog ratnog zločina nad zarobljenim vukovarskim braniteljima, osuđen je, među ostalim, i za zlostavljanje dvaju nedavno izabranih saborskih zastupnika Domovinskog pokreta. Riječ je o Stipi Mlinariću Ćipi i Tomislavu Josiću. Obojica su ranije svjedočila na suđenju Mediću na Županijskom sudu u Osijeku.

Pao sa stolca od udaraca

-  Bio sam kod njega dva, tri puta na ispitivanju, a predstavio mi se imenom i prezimenom: "Ja sam major Vojislav Medić". Zanimalo ga je gdje je i kada poginuo Blago Zadro, kao i tko je zapovjedio da se iskopa rov u Hercegovačkoj ulici, koji sam inače i ja kopao, a odakle smo bočno gađali tenkove na Trpinjskoj cesti. Ne mogu reći da me je Medić osobno tukao, ali tučen sam u njegovoj kancelariji od strane dvojice vojnika, pao sam sa stolice od udaraca. Ne pada mi na pamet optuživati čovjeka za nešto što nije počinio. No, jedan čuvar Mađar, koji je bio korektan prema nama, objasnio mi je da ispitivači imaju signal s vojnicima koji nas sprovode pa ako kucnu rukom u stol, vojnici nas moraju tući. Mađar mi je rekao da ako ispitivač lupne u stol, neka na izlasku u hodnik jaučem, da ispadne kao da me tuče – posvjedočio je Mlinarić lani u rujnu.

- Medić mi je na drugom ispitivanju rekao: "Nećeš odavde nikada izaći, a ako i izađeš, očistit ćeš paučinu za mnom", čime je htio poručiti da ću izaći posljednji, a tako je na kraju i bilo. Te su mi se rečenice usjekle – podcrtao je. - Ja, gospodine Mediću, protiv vas nemam ništa, ja sam svima sve oprostio – poručio je u jednom trenutku Mlinarić, na što se optuženi Medić počeo smijati.

Tomislav Josić u osječkoj se sudnici prisjetio proživljenoga u logoru Stajićevo. – Ispitivač mi se predstavio kao Medić rekavši da zna sve i da je bio na Trpinjskoj kod Blage Zadre. Udario me desetak puta pendrekom po butinama. Pokazivao mi je iskaze prethodnih zatvorenika, tvrdio da su oni sve rekli, a onda su me poslali u podrum i rekli stražarima da me tamo podsjete na ono što sam radio u Vukovaru. Pretukli su me po cijelom tijelu, od tada više nemam nikakav osjećaj u tabanima – rekao je Josić.

"Prepoznao sam ga bez dvojbe"

Kada je Medić uhićen u ljeto 2022., Josić je pozvan u policijsku postaju na prepoznavanje. – Prepoznao sam optuženog kao ispitivača iz logora Stajićevo, bez imalo dvojbe – istaknuo je on na sudu, ali i dodao kako su mu se "njegov oblik lica, frizura i posebno oči zauvijek urezali u pamćenje".

Baš tu izjavu kako ga je prepoznao po očima, koristit će kasnije optuženi Medić kako bi pokušao diskreditirati svjedoka, tvrdeći da je tu tezu zapravo nametnula tužiteljica koja mu je jedina vidjela oči, budući da ga je ispitivala nakon uhićenja. Medić, podsjetimo, tvrdi kako je riječ o zamjeni identiteta i da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić, a da je on za to vrijeme bio na svom radnom mjestu kao sudac istrage na Vojnom sudu u Beogradu.

- Svim svjedocima je pokazivana moja fotografija iz filma o Antonu Kikašu i svima je sugerirano da sam ja taj Medić koji ih je zlostavljao. Gotovo svi svjedoci povezuju me s navodnim boravkom u Vukovaru kod Blage Zadre. U odnosu na mene, sve je to apsolutna izmišljotina jer ja tamo nikada nisam bio. Ne mogu sporiti da su vidjeli nekoga drugoga, a zasluga da taj boravak pripisuju meni, pripada određenim strukturama, među ostalim i policijskim istražiteljima – rekao je optuženi Medić u svojoj završnoj riječi koja je trajala više od tri sata.

Sudsko vijeće mu, pak, nije povjerovalo.

- Vaša tvrdnja da ste bili obični vojni sudac istrage na Vojnom sudu u Beogradu i da niste mogli zbog posla napustiti radno mjesto, pa tako ni biti u logorima, pobijena je dokazima, a imajući u vidu činjenice da ste na zahtjev visoko rangiranih iz vojno-obavještajne službe, odnosno Uprave bezbednosti vojske JNA, odlazili na rad izvan svoje vojne oblasti pa ste tako radili na predmetu vice admirala Bocinova, poznatijeg po tome što je odbio granatirati Split, zbog čega je uhićen, završio je u pritvoru i presuđen. Vršili ste očevide i ispitivanja načelnika za bezbednost glavnog štaba vojske Republike Srpske Ljubiše Beare, optuženog u Haagu za ratne zločine u Srebrenici, kojem ste bili svjedok obrane na haaškom sudu. Sve to jasno upućuje da Vi niste bili obični vojni sudac, već osoba od povjerenja vrha sigurnosne obavještajne službe, a što jasno upućuje da ste se mogli u inkriminiranom razdoblju nesmetano kretati bez ikakvih ograničenja - naveo je sudac Mirko Ljubičić u obrazloženju presude.

Obrana je najavila žalbu.

 Iznenađen sam i zaprepašten presudom. Teško je braniti čovjeka koji je osuđen prije nego je podignuta optužnica, osudila ga je javnost, pa i sudsko vijeće, čije je izuzeće Vojislav Medić tražio tri puta. Isto to vijeće dva je puta odlučilo o vlastitom izuzeću, pa čak i o izuzeću predsjednika suda i svih sudaca Županijskog suda u Osijeku. Drugo nismo ni očekivali. No, nevjerojatno je obrazloženje presude. Naime, tvrdi se da je on bio sudac Vojnog suda u Beogradu, što je cijeli život, ali i da je valjda u slobodnom vremenu svaki dan skoknuo popodne do Vukovara, preko vatrenih linija, pa se vraćao sutradan raditi, i na taj način sudjelovao u štabu Blage Zadre u obrani Vukovara. A onda je nakon pada Vukovara bio ispitivač u logorima. Ta teorija ne "drži vodu", ne znam tko bi se zdravog razuma tako svaki dan izlagao pogibelji. Na koncu se postavlja tvrdnja da je bio blizak obavještajnim krugovima JNA. U laži su kratke noge - komentirao je presudu Medićev odvjetnik Tomislav Filaković.

Komentara 7

OR
Orion5
15:40 15.05.2024.

Malo pravičnosti za sve logoraše. :(

Avatar GF1
GF1
19:57 15.05.2024.

Pravda za sve, šta se čekalo do sada! Stići će vas naša …….

US
Uvijek SPREMAN
16:30 15.05.2024.

Bio bih red da u najmanju ruku ima isti ako ne i gori tretman u zatvoru kao i oni koje je mučio, srpski heroji samo sa naoružanjem su jaki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije