Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demokratski skandal

Mađarska počela primjenjivati najgori medijski zakon u EU

orban (1)
Reuters
03.01.2011.
u 17:51

Nova predsjedateljica EU žestoko je kritizirana zbog slobode medija. Po novom zakonu vijeće od pet članova vladajuće stranke odlučuje je li medij politički objektivan i kažnjava s do 730.000 eura

Mađarska vlada osjetila se danas ponukanom braniti svoj novi Zakon o medijima i slobodi izražavanja za koji je nedavno sam vrh Europske komisije zaključio da krši europske direktive o telekomunikacijama. Sporni zakon sadrži i takve odredbe po kojima novoosnovano Nacionalno vijeće za medije i komunikacije ima pravo direktno kažnjavati medije ako ocijeni da su pisali protiv “javnog interesa”, “općeg morala” ili “nacionalnog poretka”, i to bez precizno navedenih smjernica po kojima će se odlučivati je li pojedini medij kršio zakon.

Najveće kazne iznose 730.000 eura za TV postaje, 89.000 eura za internetske portale, odnosno 35.000 eura za tiskane medije. Zakon je u parlamentu prihvaćen sa 256 prema 87 glasova – u skladu s travanjskim izborima na kojima je stranka desnog centra Fidesz dobila 53% glasova, a čak 17% ultradesni Jobbik, koji podržava vladu. Uoči Božića Amnesty International prosvjedovao je protiv medijskih restrikcija novim zakonom, a Reporteri bez granica upozorili su da po tom zakonu sve odluke donosi vijeće od pet članova, svi iz Fidesza, te da vijeće može paušalno kažnjavati i kada ocijeni da se izvještavalo “politički neobjektivno”, da može zaplijeniti cijelu nakladu, čak i prisiljavati novinare da otkrivaju svoje izvore.

Da stvar bude gora, riječ je o članici EU koja je od Nove godine preuzela polugodišnje predsjedanje. Potpredsjednica EK Neelie Kroes uoči Božića čak je optužila Budimpeštu da krši europske direktive o medijima, a u najmanju ruku ništa blaži nije bio ni OESS. Službena Budimpešta kritike ocjenjuje kao "rezultat pogrešnih informacija" o novom mađarskom zakonu.

Komentara 84

Avatar bakunjin
bakunjin
13:13 04.01.2011.

pa i ne trebate se previše trudit vaši već ionako suvereno drmaju!!! ha ha ha ha

OB
-obrisani-
18:08 03.01.2011.

Svaka čast Mađari ! Izgleda da im je pun kufer judeomasonskih orgija,od medijskog nemorala i svih nastranosti pa do špijunskih mreža. Mađarska želi ozakoniti špijunažu kao kazneno djelo,a to judeomasonskoj ekipi iz Bildeberga smeta.Onaj zlikovac Georg Šoroš je uspostavio špijunskee mreže po svim državama istočne Europe. Samo naprijed mađari,nemojte dozvoliti da vam lopovi i kriminalci određuju život u vlastitoj državi.

Avatar bakunjin
bakunjin
13:13 04.01.2011.

ljubitelji licemjernog i simboličnog ujedinite se također!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije