Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Okrutni diktator'

Mađarska policija privela 64-godišnjaka zbog komentara na Facebooku

Mađarska policija privodi starca zbog komentara na Faceboku
12.05.2020.
u 22:19

Starac je na Facebooku napisao da su “svi diktatori propali”, pa će i aktualni “okrutni diktator”. Policija ga je privela i pustila nakon saslušanja, objavivši video snimku pretresa i privođenja uz poruku svim Mađarima: pratimo što pišete na Internetu, pazite se!

Mađarska policija objavila je danas na svojim web stranicama video snimku privođenja 64-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje nedavno uvedenog kaznenog djela u toj zemlji, širenja lažnih vijesti o koronavirusu.

Starac je, naime, na Facebooku napisao komentar kojeg je završio opaskom da su “svi diktatori propali”, pa će i aktualni “okrutni diktator”. Nije nikog imenovao, ali policajci su očigledno zaključili da misli na premijera Viktora Orbana.

Policija u priopćenju slavodobitno piše kako su ga uhitili nakon što je njegov natpis komentiralo 19 ljudi i podijelilo ga njih 11. Čovjek je pušten nakon pretresa njegova doma, privođenja i saslušanja, ali policija je iskoristila njegov primjer kao poruku svim Mađarima na društvenim mrežama: “skrećemo vam pozornost na činjenicu da policija konstantno nadzire Internet i poduzima potrebne mjere - uklanja sporni sadržaj i, u ozbiljnijim slučajevima, pokreće kazneni postupak”, kaže se u priopćenju.

Mađarska je policija također priopćila da je 64-godišnjak napisao kako je vlada namjerno napravila tako da se ukidanje mjera ograničavanja kretanja podudara s vrhuncem epidemije koronavirusa u Mađarskoj, što će, po njemu, rezultirati velikim brojem novih obiljenja od COVIDa-19. Komentar je na Facebooku napisan 28. travnja, a policija je krenula u raciju jutros.

- Upali su s nalogom za pretres u 6 ujutro i pitali jesam li ja to napisao. Ja nisam zanijekao, preuzimam odgovornost, nema u tome ničega što bi ometalo borbu protiv koronavirusa. Nije to nikakva vijest, nikakva glasina, to je više filozofsko razmišljanje - izjavio je 64-godišnjak nakon puštanja na slobodu, citiran prema portalu 444.hu.

Mađarski premijer Viktor Orban na udaru je kritika niza europskih institucija i nevladinih organizacija zbog korištenja globalne pandemije koronavirusa za uvođenje izvanrednog stanja u kojemu je njegova vlada privremeno dobila neke zakonodavne ovlasti parlamenta.

Orbanovi su kritičari upozoravali da bi se novi zakon koji kriminalizira širenje lažnih vijesti o koronavirusu mogao zloupotrebljavati za cenzuru i pritisak na Orbanove neistomišljenike u Mađarskoj.

Komentara 8

PL
@ploto@
23:26 12.05.2020.

Moraš mi objasniti koji je to neprimjeren i uvredljiv komentar ?

Avatar Piktor-
Piktor-
22:47 12.05.2020.

"Mađarska je policija također priopćila da je 64-godišnjak napisao kako je vlada namjerno napravila tako da se ukidanje mjera ograničavanja kretanja podudara s vrhuncem epidemije koronavirusa u Mađarskoj, što će, po njemu, rezultirati velikim brojem novih obiljenja od COVIDa-19." EKLATANTNII PRIMJER ŠIRENJA LAŽNIH VIJESTI. Čudi me, da krasni Krasnec našao nešto drugo za istaknuti. Zapravo me ne čudi .

Avatar NancyAD91
NancyAD91
23:34 12.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​o​k​.​c​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije