Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomati uznemireni

Mađari, Česi, Talijani intervenirat će zbog referenduma

Ćirilica u Vukovaru
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL, ilustracija
09.12.2013.
u 07:26

Pozitivan ishod pomeo bi sve manjinske jezike iz Hrvatske, izazvao sukob Hrvatske s brojnim državama, a smanjenje prava manjina, koja su sada na visokoj razini, naštetilo bi međunarodnom ugledu Hrvatske, govore nam diplomati

Referendumsko pitanje Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara da se zakonski uvjet da pripadnici nacionalne manjine – kako bi ostvarili pravo na uporabu jezika i pisma – trebaju činiti trećinu stanovništva grada ili općine, zamijeni onim koji propisuje da ih je najmanje 50 posto u tim sredinama, ne odnosi se samo na ćirilicu i srpski jezik u Vukovaru nego i na jezike drugih nacionalnih manjina i stoga nećemo stajati po strani već intervenirati ako do referenduma zaista i dođe.

Sukob s brojnim državama

Pozitivan ishod pomeo bi sve manjinske jezike iz Hrvatske, izazvao sukob Hrvatske s brojnim državama, a smanjenje prava manjina, koja su sada na visokoj razini, naštetilo bi međunarodnom ugledu Hrvatske, govore nam diplomati država čiji pripadnici žive u Hrvatskoj. Ne samo Srbija nego i Italija, Mađarska, Češka, Slovačka... sve one ozbiljno prate što se događa u Hrvatskoj.

– Ako referendum prođe, Hrvatska će prekršiti međunarodno preuzete obveze – govore nam diplomati država članice EU. U prvom redu misle na Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Vijeća Europe. Njome se država obvezuje štititi jezike manjina te, među ostalim, nalaže upravnim tijelima i javnim službama da osiguraju uporabu tih jezika. Doduše, povelja ne nalaže koliki mora biti postotak govornika nekog jezika jer je to ostavljeno svakoj državi da uredi unutar svoga zakonodavstva. Po toj osnovi Hrvatska ne može očekivati sankcije, no manjinska prava su druga stvar.

Dokidanje multijezičnosti

– Zastupljenost nekog naroda od najmanje 50 posto na nekom teritoriju više ih ne čini manjinom – govore diplomati. U Hrvatskoj bi tako postojala zakonska mogućnost da se potpuno ukine multijezičnost, upozoravaju. Kao primjer navode općine u kojima je prema popisu iz 2011. najviše pripadnika manjina: Končanicu, u kojoj su Česi zastupljeni sa 47 posto, Puntovce gdje Slovaci broje 36,94 posto, Kneževe Vinograde s mađarskim stanovništvom od 38 posto, ali i Istru gdje vlada dvojezičnost iako samo Brtonigla (30 posto Talijana) te Grožnjan (39 posto) zadovoljavaju sadašnje zakonske uvjete.

>> Hebrang o Karamarkovom potpisu za referendum: Očito je bio pod pritiskom javnosti

Komentara 102

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
08:09 09.12.2013.

Ovo je tek sada isplivala po Hrvate katastrofalna Račanova politika ! Valjda je sada svima jasno zašto pojedinci obožavaju Račana...

JS
ja sam gladan
08:29 09.12.2013.

Sad se brinu za međunarodni ugled? A Lex Perković? Sigurno nam je podigao ugled, a naročito u Njemačkoj.

JS
ja sam gladan
08:01 09.12.2013.

Zašto se ne pozvati na demokkratske države Francusku ili Njemačku? Živiš, radiš i jedeš u Francuskoj, možeš biti samo Francuz! Tako treba riješiti ovu multikulti zavrzlamu! Mir svima!A ovu našu Hrvatsku svi koriste kao švedski stol, a mi smo njihovivi posilni! Osim što je ne vole svakih nekoliko godina bacaju nam balvane u glavu. Treba učiti iz prošlosti da bi imao budućnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije