Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Macola uspio zadržati Mrkija i Brundu jer je napravio ZOO vrt

Lani je utvrđeno da je pet medvjeda u Hrvatskoj zatočeno, sad je za sve njih osiguran primjeren smještaj
25. veljače 2020. u 00:30 3 komentara 4483 prikaza
Korenica - Iza restorana Macola
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Poznati hrvatski ugostitelj Željko Orešković Macola uspio je zadržati svoja dva medvjeda Brundu i Mrkija koji su trebali biti premješteni u utočište za medvjede. Te životinje, naime, prema Zakonu o zaštiti životinja ne smiju se držati u zatočeništvu osim u propisanim zoološkim vrtovima i skloništima. Macola je, prema podacima koje smo dobili od Državnog inspektorata RH (DIRH), prilagodio nastambu svojih medvjeda u Korenici u zoološki vrt pa su tako Mrki i Brundo ostali kod njega.

Medvjedi u Macolinom ZOO vrtu Država oduzima medvjede Zatočeni Suzana, Nelly, Ben, Brundo, Bruno i Mrki idu u Kuterevo

Dopis Prijatelja životinja

Na temelju sporazuma o suradnji između Ministarstva poljoprivrede i neprofitne privatne zaklade Four Paws International pokrenuta je akcija preseljenja posljednjih jedinki medvjeda koje su ostale u neodobrenim objektima u sklonište za životinje.

Lani je utvrđeno da je pet medvjeda u Hrvatskoj zatočeno, a među njima i Macolini Mrki i Brundo.

Dva medvjeda prošlo ljeto spašena su iz zatočeništva, no udruga Prijatelji životinja ovih je dana upozorila da još tri medvjeda nisu premještena u utočište, a o tome su obavijestili i 15 zastupnika Europskog parlamenta okupljenih u Međugrupi za dobrobit i očuvanje životinja.

Životinje u ZOO-u rashlađuju se ledenim poslasticama i tuširanjem LEDENE POSLASTICE FOTO Neodoljivo! Pogledajte kako se rashlađuju životinje u zagrebačkom ZOO-u

Ti eurozastupnici uputili su pak dopis hrvatskoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem traže da okonča ilegalno držanje i preostalih triju medvjeda. U DIRH-u kažu da su medvjedica Suzan iz Markovca Našičkog i medvjed Bruno iz Cerne premješteni lani u srpnju u sklonište za životinje Velebitske udruge “Vuk” iz Kutereva. Ondje je Suzan smještena na 1500 četvornih metara, a Bruno na 1000 kvadrata, dok su na neodobrenim lokacijama bili smješteni u 30-ak kvadrata. Njihovim smještajem, navode u DIRH-u, kapacitet tog skloništa je popunjen.

Za Brundu i Mrkija u Inspektoratu kažu da su oba stara 13 godina, kastrirana i mikročipirana, a Macola ih je 2007. dobio od lovačkog društva kao mladunčad te ih je othranio.

Abrakadabra zoo Sraz dobra i zla 'Abrakadabra ZOO' vodi u noćne šetnje

U Inspekcijskom nadzoru veterinarske inspekcije utvrđeno je, navode, da nije ugroženo zdravlje i dobrobit životinja i da je vlasnik već podnio zahtjev za osnivanje zoološkog vrta. Stoga su medvjedi ostavljeni kod vlasnika uz rješenje da mora u predviđenom roku zadovoljiti sve uvjete koje propisuje pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je pregled objekta u Korenici i utvrdila da je objekt, nakon izvršenih preinaka naređenih rješenjem te inspekcije, ispunio sve propisane uvjete kojima moraju udovoljavati zoološki vrtovi sukladno Zakonu o zaštiti životinja i pravilniku. U Ministarstvu poljoprivrede kazali su nam da su Macoli temeljem dokumentacije Državnog inspektorata donijeli rješenje kojim se odobrava zoološki vrt – zbirka životinja otvorena za javnost u Korenici.

ZIMA OKO SVIJETA U ZOO-U Edukacija, ali i druženje sa zmijom, žoharima...

Jedan je u oporavilištu

Macola nam je kazao da je prema zapisniku koji je dobio od nadležnih službi napravio sve što treba kako bi zadovoljio sve uvjete za osnivanje zoološkog vrta, poput ograde i mjera sigurnosti... Tek nakon našeg poziva na e-mailu je vidio da mu je stiglo rješenje kojem mu se odobrava zoološki vrt.

– Sad ćemo napraviti feštu – poručio je Macola.

Za trećeg medvjeda kojeg spominje udruga Prijatelji životinja u Inspektoratu i Ministarstvu kažu da se ta jedinka nalazi u Oporavilištu za divlje životinje Ruščica i da se o njoj skrbi Udruga za zaštitu životinja Ruščica, koja je odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike ovlaštena obavljati poslove oporavilišta.

OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • PrivatizacijskaKomunjara:

  Poseban odjel Europarlamenta za Brundu i Mrkija ?i onda se pitaju zasto Brexit ,a rijesavate neka pitanja poput ,bolnickih kreveta ili beskucnika ,znaci ljudi mogu spavat po ulicama a medvjedi i psi imaju apartmane odredene m2 ,onda svaki covjek ima ... prikaži još!a pravo trazit nastambu i 1500 m2 prostora ,evo ja sam medo , i to homoseksualni medo (da imam veca prava i zastitu ) gdje je mojih 1500 m2

 • Avatar PrskatorVlado
  PrskatorVlado:

  Božesačuvaj od eko i životinjofašista...

 • jadranko111:

  Do kud je došla naša civilizacija kad je ljudski život manje vrijedan od životinjskog,i životinje imaju veća prava od ljudi.Medvjeda ako ubiješ (naravno da životinje u nekoj razumnoj mjeri treba zaštititi),ideš u zatvor,dok je ubojstvo nerođenog djeteta sasvim normalna stvar;ne,ne ... prikaži još!ne kažem da se to treba kazniti zatvorom,samo naglašavam koliko je u ovom "naprednom" svijetu ljudski život podcjenjen i vrijedan.