Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarski ministar vanjskih poslova: Suprotstavit ćemo se odluci EU parlamenta

Odlukom započinje kazneni postupak protiv Mađarske
12. rujna 2018. u 16:04 10 komentara 662 prikaza
Peter Szijjarto
Foto: Reuters/PIXSELL

Odluka Europskog parlamenta, donesena u srijedu, kojom započinje kazneni postupak protiv Mađarske je "sitničava osveta" promigrantskih političara protiv Mađarske, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Sebastian Kurz Kazneni postupak Kurz smatra da bi Orbana trebalo kazniti: 'Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene'

Szijjarto je rekao da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja, tvrdi Szijjarto.

"Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske", izjavio je Szijjarto. "Odluka je donesena na prijevaran način i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji", ustvrdio je.

proces protiv orbana 'Sudite državi i narodu koji je svojom krvlju spasio Europu'

Zastupnici Europskog parlamenta usvojii su u srijedu izvješće Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija".

Viktor Orban Kršenje temeljnih vrijednosti EP traži sankcije protiv Orbana, pučani mu okrenuli leđa, ali ne i HDZ

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.

>> Maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

[video: 26627 / Maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi]
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • Pulchrum:

    Kako su ovi Mađari jaki i svoji. Svaka im čast. Hrvatskoj treba ovakav stav.

  • Bluefull:

    Bravo Mađari ..... ne dajte se , ovo je direktna osveta Sorosa i njegovih sluga u EU. parlamentu . Treba izdržati sve te pritiske i ucjene ali stvari se mijenjaju iz temelja u čitavoj Europi .... jako brzo, neo- libearalni ... prikaži još! fašisti i ljevičari odlaze u povijest ...svaki dan gledamo promjene o kojima smo mogli samo sanjati još prije samo par godina .... pričamo o stvarima koje su bile čista hereza do jučer ..........

  • TEUTA:

    Bolje zivjeti sam nego sa avganistancima. Brak je dobrovolja zajednica.