Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Nitko osim Hrvatske nije u EU iznenađen upozorenjem Slovenije Hrvatskoj'

Praktično svi shvaćaju da članica koja ima probleme s poštovanjem međunarodnog prava teško može ispuniti uvjete za članstvo u OECD-u", kazao je Erjavec.
07. rujna 2017. u 18:47 294 komentara 22801 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nitko osim Hrvatske nije u Europskoj uniji iznenađen stajalištem Slovenije da Hrvatska ne može biti članica OECD-a, sve dok ne pristane na provedbu arbitražne presude, kazao je u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, a novu taktiku slovenske vlade i njenu diplomatsku ofenzivu protiv Hrvatske podržavaju i neki politolozi.

Andrej Plenković i Miro Cerar USKRATILI PODRŠKU Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u OECD-u

"Nitko danas od kolega ministara nije bio iznenađen upozorenjem Slovenije Hrvatskoj, osim hrvatske ministrice Marije Pejčinović Burić. Svi su i očekivali da će Slovenija donijeti odluke koje su nepovoljne za Hrvatsku zato jer Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo", kazao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA iz Tallinna gdje prisustvuje nefornmalnom zasjedanju europskih šefova diplomacija
"Praktično svi shvaćaju da članica koja ima probleme s poštovanjem međunarodnog prava teško može ispuniti uvjete za članstvo u OECD-u", kazao je Erjavec.

Unatoč nekim javnim kritikama Cerarovoj vladi da umjesto "tihom diplomacijom" eskalira javnu polemiku i riskira zaoštravanje odnosa s Hrvatskom bez pravog učinka, slovenski diplomatski i drugi izvori inzistiraju da je politički pritisak na vladu premijera Andreja Plenkovića potrebno nastaviti sve dok ona ne promijeni stajalište o arbitražnom sporu.
Tezu premijera Mire Cerara da Hrvatska ne poštuje europsko načelo vladavine prava i da je zato potrebna jaka diplomatska ofenziva u Europi tako podržava i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani Boštjan Udovič.
"Istina je da i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kaže da hrvatski slučaj nije isti kao slučaj Poljske koja pravosudbnom reformom  sistematski krši načelo vladavine prava. No, stvari su slične, u oba je slučaja riječ o kršenju temeljnih pravnih i političkih normi Europske unije, a to su poštovanje međunarodnog i europskog  prava, te potpisanih ugovora", kazao je Udovič u razgovoru za Slovensku televiziju.

Da je arbitražni sporazum što su ga 2009. potpisali Borut Pahor i Jadranka Kosor postao dio europskog prava konstatirala je i pravna služba Europske komisije, nakon što je krajem lipnja objavljena arbitražna presuda, kazao je Udovič.

Udovič smatra da Slovenija u ofenzivi kojom pokušava prisiliti Hrvatsku da prihvati i provede arbitražnu presudu ima još nekoliko "aseva iz rukava", ali se slaže i s predsjednikom države Borutom Pahorom da treba raditi na "duge staze", te provesti presudu, osobito na moru, "korak za korakom", bez prevelike žurbe i nestrpljenja, što bi po njegovoj ocjeni za Sloveniju moglo ispasti kontraproduktivno.

"Naša diplomatska ofenziva bit će tim uspješnija što se o njoj bude manje govorilo iako smo sa njom očito dobili dodatne bodove pozivajući se na međunarodno pravo. No, u provedbi treba ići korak po korak, u skladu sa slovenskom poslovicom da onaj koji ide polako daleko stigne", naglasio je Udovič.

Marija Pejčinović Burić LJUTITA MINISTRICA Pejčinović Burić: Erjavec je bezobrazan i agresivan! Karl Erjavec 'NEMAJU ARGUMENATA' Erjavec: Hrvatsko protivljenje arbitraži je skandalozno Ivica Dačić 'ČIME ĆETE NAS PRIVUĆI?' Dačić ismijao EU i Sloveniju: Za doručak samo 3 'zemičke'? Bar stolice nisu drvene!

 

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
 • ja-kan:

  Plenkoviću, ako ne znaš kako odgovoriti Erjavcu molim te prepusti svoje mjestu Željku Pervanu da on to učini :)

 • mikrogrizzly:

  Klasičan slučaj pokušaja difamacije gdje se nagurava hrv. reakcija, a skriva k o zmija noge slovenska "akcija" odnosno evo kako slov. stručnjak ocijenio potez SLO: Quote/Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. ... prikaži još! Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik.

 • Avatar Rep.Dalmacija
  Rep.Dalmacija:

  HR je velik izvor zarade za Zloveniju. U svakom odnosu koji je HR sa Zlovenijom ikad napravila HR je bila strana koja je izgubila a ZLO strana koja je profitirala, od Ljubljanske, Krskog, Gere, vinjeta, teroriziranja HR na njihovim granicim ... prikaži još! prilazima i ostalog. Najveca karta koju imaju je karta koju nikad nece smit upotribit da ne bi na sebe gnjev Europe navukli (pro ton mislin njemckih naroda), pa sami postali lopta za udaranje od Europe, a naravno radi se o zaustavljanju putnog prometa na svojin granicama u vrime lita.