Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolji maturanti

Lumeni državne mature: Učenici koji su najbolje riješili testove

dora ivančan
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/6
11.07.2012.
u 11:50

Sto posto riješili test iz fizike, francuskog, matematike, psihologije, njemačkog

Obožavao matematiku, sve dok nije otkrio fiziku

Vrhunskim rezultatom iz fizike na ovogodišnjoj državnoj maturi može se podičiti 18-godišnji Bruno Gudac, učenik riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Osvojio je maksimalnih 100 bodova, a briljirao je i u matematici s ostvarenih 93 posto bodova.

– Ovi su mi predmeti bili bitni jer ću studirati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu – kaže Bruno. Dodaje kako se nije dodatno pripremao.

– Znao sam da ne može ispasti loše, a kad sam došao polagati, vidio sam da sve znam. Dovoljno je ono što naučimo u školi, pripreme traju četiri godine, a fizika mi je osobito zanimljiva. Ne znam tko to ima problema s državnom maturom, u našoj gimnaziji toga nije bilo, moguće da je to do škole, možda do pojedinca – kaže Bruno. U osnovnoj školi glavna mu je preokupacija bila matematika, išao je i na natjecanja, ali je onda otkrio fiziku. – U fizici ima mnogo područja, možda na fakultetu dobijem bolju sliku, ali fizika će mi svakako biti odredište – kaže Bruno. Zadovoljan je svojim postignućem, ali ne toliko, kaže, da bi od toga radio feštu. Pohvalio je i svoga razrednog kolegu Vernera Vlačića koji je na ispitu iz matematike postigao 100 bodova. On će studirati u Engleskoj, u Cambridgeu.

Matematika će mi biti rekreacija za praznike

Andreja Vlahek iz Lobora, učenica Opće gimnazije u Srednjoj školi "Zlatar", jedna je od petero maturanata koji su test iz matematike, višu razinu, riješili sto posto. – Za test sam se zapravo spremala sve četiri godine srednje škole i prof. Božena Palanović izvrsno nas je pripremala. Svi iz mog razreda uzeli su višu razinu matematike i dobili dobre ocjene – kaže Andreja, koja je već i izravno upisana na PMF, a odabrala je istraživački smjer matematike. Izravan upis ostvarila je uspjesima na državnim natjecanjima: u drugom i trećem razredu pobijedila je na državnom natjecanju iz matematike, a u četvrtom razredu bila je druga. A dokaz su Andrejine svestranosti i brojni odlični rezultati na natjecanjima iz hrvatskog jezika, pa je tako ove godine u istom tjednu na državnim natjecanjima u Poreču osvojila drugo mjesto iz matematike i četvrto iz hrvatskog. Osim toga, sve je razrede, od prvog osnovne škole do četvrtog srednje, završila s prosjekom 5,0. – Matematiku volim, zadovoljstvo mi je rješavati zadatke, čak mi je i zabavno. I za praznike ću se “rekreativno“ baviti matematikom – kaže Andreja. Tajna je njezina uspjeha, kaže, mnogo truda i redovito učenje, a uz dobru organizaciju ostane vremena i za zabavu i druženje s prijateljima.

Pripremao se tjedan dana i fiziku riješio 100 posto

Tomislav Jajtić iz Vojnovca Loborskog, gimnazijalac Srednje škole Zlatar, sto posto riješio je test iz fizike. Kaže da se, uza znanje koje je stekao u četiri godine srednje škole, za maturu pripremao oko tjedan dana.

– Iz fizike sam uvijek imao pet, ide mi taj predmet, a imao sam i dobru profesoricu Maru Bago. Uvijek mi je dobro išla fizika, a posebno sam je zavolio u protekle dvije godine – kaže Tomislav, koji će upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, fiziku, istraživački smjer. Nije još siguran u svoje želje, no misli da bi mogao raditi na Institutu Ruđer Bošković. Tomislav voli i matematiku, a dobro mu idu i ostali predmeti. Sve je razrede prošao s odličnim uspjehom.

– Samo treba redovito učiti, uložiti dosta truda, a osjećaj kad sam saznao rezultat bio je odličan, puno mi je to značilo, trud se isplatio – kaže Tomislav te sa smiješkom dodaje da se njime ponosila i njegova obitelj i prijatelji, koje je morao počastiti. Tomislav će se tijekom ljeta zasluženo odmoriti, no fiziku neće zaboraviti. Raduje se fakultetu, ali zna da će biti teže nego u školi: – Imam malu tremu, ali to je pozitivna trema. Spreman sam za nove izazove.

Na arhitekturu kao najbolja iz likovne umjetnosti

Varaždinka Dora Ivančan (18), učenica Prve gimnazije Varaždin, iz likovne umjetnosti osvojila je prvo mjesto sa 98 bodova, što je 93,33 posto mogućih bodova. – Likovna umjetnost oduvijek me zanimala. Godinama čitam literaturu o tome, čak i ne toliko za školu koliko za sebe, tako da mi se nije bilo teško pripremiti. No, kad sam tražila literaturu po kojoj bih spremala maturu, nisam pronašla knjigu koja bi sadržavala sve što mi je bilo potrebno pa sam načinila svoju skriptu – otkrila nam je Dora. Upisala je studij arhitekture u Zagrebu. – To je ono što me oduvijek zanimalo, tako da se veselim onome što me očekuje od jeseni – zaključuje Dora.

Engleski učio u osnovnoj, pa ga najbolje napisao

Najbolji rezultat državne mature iz engleskog jezika, sa 98,3 posto riješenog testa, ostvario je gotovo samouki “Englez” Nikša Modrić, učenik VII. gimnazije iz Zagreba.

– Engleski sam intenzivno učio samo u osnovnoj školi, a mislim da su za moj uspjeh najzaslužniji crtani filmovi i videoigrice – kroz smijeh govori Nikša koji je polagao i čak pet izbornih predmeta, a dodatno se pripremao samo za matematiku. Budući student prava nije državnu maturu shvatio kao bauk, pa priznaje da nije ni mnogo učio.

– Nisam se puno pripremao, a rezultatom sam i više nego zadovoljan – objasnio je Nikša te priznao kako je jedini u školi polagao etiku, a iako su mu prvi izbori bili neki od umjetničkih fakulteta, vrlo je zadovoljan i upisanim Pravnim fakultetom.

S dvije pogreške do studija sociologije na Filozofskom

Maturanti II. gimnazije Zagreb prvo su mjesto zauzeli iz pet predmeta. Hrvatski, psihologija, fizika, politika i gospodarstvo te sociologija za učenike bili su “mačji kašalj”, a u posljednjem je briljirala Lucija Bošnjak, koja je svoj izborni predmet položila s odličnim, riješivši gotovo 98 posto testa.

– Za maturu se nisam posebno pripremala, uzela sam samo dodatne instrukcije iz matematike, jer sam smatrala da mi je ona slaba točka, a jedina i jest na kraju malo zaštekala – objasnila je Lucija te dodala kako joj je sociologija bio jedini izborni predmet te je vrlo zadovoljna konačnim rezultatom mature, baš kao i svi njeni razredni kolege.

– Pričala sam s prijateljima koji su zaista svi uspjeli upisati željene fakultete, i to prve izbore – rekla je Lucija te dodala kako su svi upisali, po njezinu mišljenju, doista teške fakultete kao što su medicina, stomatologija i farmacija. Ona će ipak krenuti malo drukčijim smjerom, smjerom sociologije i pedagogije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

– Oduvijek me zanimao rad s djecom te općenito rad u društvu i sretna sam što sam svojim rezultatima postigla da mogu biti u životu baš ono što sam i željela – zaključila je Lucija.

Komentara 38

SO
sotokuco
12:13 11.07.2012.

Čestitke. Ovo i doista treba biti budućnost Hrvatske, međutim, lako bi se moglo dogodiditi već ustaljena praksa, da ovi političari svih boja, stave ove ljude sa strane, jer u njima vide potencijalnu ugrozu svojih pozicija.

UK
Ugo Kajvez
12:14 11.07.2012.

Krasno i divno, samo što ova država teško ili nikako da ovim mladim ljudima daje bilo kakvu životnu perspektivu i garantirano da će gro njih otići služiti stranicima ...........

MI
mica1111
11:59 11.07.2012.

...napokon i ovakvi izađu na vaše naslovnice...čestitam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije