Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Ludbreg čuva Kristovu krv, na Pagu je trn s krune, a u Dubrovniku dio križa

Najsvetije relikvije, one vezane uz Isusovu muku, čuvaju se u crkvama, samostanima i katedralama diljem Hrvatske
12. travnja 2020. u 00:20 3 komentara 7379 prikaza
Mate Uzinić i dio križa u zlatnom oltarnom raspelu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Paške benediktinke i Viteški red Svetoga groba jeruzalemskog povezuje Sveti trn, relikvija koja je 1435. godine iz Svete Zemlje dopremljena na otok Pag. Vjeruje se da je bila dio krune od trnja s Isusove glave. Trn se čuva u samostanu sv. Margarite, a sama kruna od trnja je u pariškoj katedrali Notre-Dame.

Započela sanacija zagrebačke katedrale STIGLA GIGANTSKA DIZALICA Nakon Uskrsa kreće rušenje: Dio tornjeva Zagrebačke katedrale uklanjat će se dinamitom

Potvrda Svete Stolice

Spašena je od katastrofalnog požara lani u travnju i o njoj skrbe čuvari vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga iz Francuske. Trn je jedna od najpoznatijih Isusovih relikvija koje se čuvaju u samostanima, crkvama i katedralama u Hrvatskoj, i jedini je, tvrde, uz krunu u Parizu, koji posjeduje službenu potvrdu Svete Stolice.

– To je veliko duhovno i kulturno bogatstvo za našu domovinu – rekla je s. Benedikta Halilović, priora paškog samostana, koja je nedavno s hrvatskom „podružnicom“ viteškog reda potpisala ugovor o suradnji.

 | Autor :

Najmanje dvojica hrvatskih vitezova svake će godine u svibnju, u ulozi počasnih čuvara, sudjelovati u javnom čašćenju relikvije Svetoga trna koju je na Pag donio fra Ivan Tutnić. Vrlo štovana relikvija među hrvatskim vjernicima je i Isusova krv koja se čuva u svetištu u Ludbregu. Pisanih dokumenata nema, no prema predaji, 1411., godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca Batthyany, svećenik je za vrijeme bogoslužja u kaležu, nakon lomljenja hostije, ugledao pravu krv.

Glovo i Wolt dostavljači GLOVO I WOLT Život dostavljača u vrijeme 'koronakrize': 'Ljudima fali druženja pa žele ćaskati s nama'

Šokiran, brzo je završio misu, a tekućinu ulio u staklenu posudicu koju je sakrio i o njoj šutio sve do samrtne postelje. Ampulicu s tekućinom, pomiren s Bogom, predao je na čuvanje svojoj braći svećenicima u Župi Svetoga Trojstva. U Ludbreg su počeli hodočastiti vjernici. Proširile su se priče o čudesnim ozdravljenjima. Papa Leon X. je relikviju vratio iz Rima u Ludbreg i 1513. izdao bulu kojom naređuje da se relikvija za sva vremena ima čuvati u Ludbregu i izložiti narodu na pobožnost i klanjanje. Relikviji su se, uz puk, klanjale i okrunjene glave, pa je tako zapisano da su je došli vidjeti i carevi Josip II. i Franjo I. Potonji je izrazio želju i da je uzme u ruke, što mu je župnik i dopustio jer car je car.

 | Autor :

No, kad ju je u ruke htjela primiti i kraljica Karolina, župnik je rekao – ne! Obrazloženje je bilo da je „ona ipak samo žena, makar je carica i kraljica”. Među najvećim štovateljima relikvije bio je blaženi kardinal Stepinac.

Štovatelj i kardinal Stepinac

U riznici u Dubrovniku čuvaju brojne relikvije, a dvadesetak ih je povezano s Isusom. Jedna od njih je relikvija drva križa na kojem je bio razapet. Prema legendi, Crkvi ga je darovala kraljica Margarita. Sastoji se od amorfnog fragmenta drva koje je uklopljeno u relikvijar u obliku oltarnog raspela iz 1536., što ga je izradio dubrovački zlatar.

Ravnatelj KBC Split stigao u Dom za starije i nemoćne U panici odvode svoje iz doma 'Prije 10 dana barba me nazvao iz doma, rekao da će biti svega i da ga odvedem'

Na relikvijaru se mogu vidjeti Bogorodica s djetetom, dubrovački zaštitnik sv. Vlaho, sv. Stjepan i sv. Marija Magdalena. U dubrovačkoj katedrali može se vidjeti i Isusova pelenica, platno u koje je kao dječak bio umotan pri prikazanju u hramu. Govorilo se da ima čudotvornu moć, pa su časne sestre nekad rodiljama davale komadiće za sretan porod. Nekim čudom, pelenica bi se sama obnavljala. U župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu čuva se također trn s Isusove krune i čestica s Kristova križa.

Relikviju Svetog križa imaju i u zagrebačkoj katedrali. Dar je to zagrebačkog biskupa Macilina iz 1134. godine, kad ju je donio iz Jeruzalema, kao jedan od jeruzalemskih kanonika, čuvara Kristova groba. U muzejima i bogomoljama diljem Europe mogu se vidjeti i čavli kojima je Isus bio prikovan za križ, koplje kojim je proboden nalazi se u carskoj riznici u Beču, a najpoznatija relikvija je Torinsko platno, za koje mnogi kršćani vjeruju da je u taj komad lanene tkanine bio umotan Isus nakon što je skinut s križa. 

>>> Pogledajte Križni put u Rimu

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije