Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Mala akademija financija

Lovro: Tri sam godine štedio za novi bicikl, dobro sam postavio svoje ciljeve i ostvario ih

Učenici 5.c i 6. b iz Svetog Ivana Žabnog izborili su se za drugi krug esejom “Štedolove ili kako me ljubav naučila štedjeti”
12. ožujka 2019. u 09:08 411 prikaza
Mala akademija financija u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Banka nam štiti novac, bez imalo razmišljanja, odgovorit će David, učenik Osnovne škole „Grigor Vitez“ u Svetom Ivanu Žabnom, Lucija će nadodati da je zadaća banaka razmjena novaca, Petra da je banka mjesto gdje posuđujemo novac, a Leona da je ključna uloga banaka čuvanje našeg novca. Ipak što je to IBAN bilo je teže pitanje za učenike 5.c i 6.b razreda spomenute škole koji su se svojim maštovitim esejom o važnosti financijske pismenosti koji je nosio naziv “ Štedolove ili kako me ljubav naučila štedjeti “ izborili za drugi krug natječaja Male akademije financija, projekta koji potiče financijsku pismenost u osnovnim školama, a koji je inicirao Večernji list u suradnji s Udrugom društva za upravljanje mirovinskim fondovima, Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Ministarstvom obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje..

Poticaj učenicima

Edukacije u školama, prilagođene učenicima od petog do osmog razreda, provode docentice s Ekonomskog fakulteta, Andrea Lučić i Dajana Barbić. Osnovna škola “ Grigora Viteza” jedna je od dvadeset osnovnih škola koja su se izborile za drugi krug natječaja, a s ciljem da se u konačnici izbore za pobjedu u projektu koja će im osim znanja nužnog za život, osigurati i tablete i petnaest tisuća kuna za školu i nabavu potrebne opreme.

Mala akademija financija u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ | Autor : Damir Špehar/Pixsell Foto: Damir Špehar/Pixsell Kreativni rad tima Štedolovci

- Uvijek potičemo naše učenike da sudjeluju u različitim projektima, da sudjeluju u sportskim i kulturnim aktivnostima i onim događajima koji ih oplemenjuju pa nam često učitelji znaju reći da su nam učenici više na aktivnostima nego na nastavi. Čim sam saznao koji su se razredi prijavili i koje učiteljice su s njima na Večernjakovom projektu znao sam da će se dobro plasirati na natječaju.- kazao je tako ravnatelj škole Tomislav Hanžeković.

Štednjom možemo ostvariti cilj

A koliko je važno znati upravljati novcem, kako bi si u konačnici mogli priuštiti i ostvariti svoje želje, svjesni su učenici. Svjedoči tome i Lovro koji se pohvalio da je gotovo tri godine štedio za novi bicikl, kaže, on svoje financijske ciljeve  već ima razrađene. Da je važno štedjeti jer nam se u životu mogu dogoditi iznenadne situacije, a crni dani trajati predugo, naglasila je učenica Nina objašnjavajući da je proračun trenutak kada ljudi planiraju koliko će potrošiti pa na taj način kontroliraju svoju potrošnju.

-Štednjom možemo ostvariti svoje ciljeve, kupiti ono što nam je potrebno, pa i prijateljima kupiti dar- zaključila je učenica Izabela. 

Mala akademija financija u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ | Autor : Damir Špehar/Pixsell Foto: Damir Špehar/Pixsell

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan