Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beč

Lopatka: 'Zajednički moramo modernom ropstvu stati na kraj'

Beč, Lopatka (1)
S.Herek
05.10.2012.
u 15:26

Skup je organiziralo Ministarstvo europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, a otvorio ga je državni tajnik tog ministarstva Reinhold Lopatka.

''Zajednički protiv trgovine ljudima – jačanje prava žrtava'', naziv je 5. konferencije vladinih i nevladinih organizacija održane u petak u Diplomatskoj akademiji u Beču povodom Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Skup je organiziralo Ministarstvo europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, a otvorio ga je državni tajnik tog ministarstva Reinhold Lopatka.

– Trgovina ljudima predstavlja tešku povredu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva – rekao je Lopatka istaknuvši kako je austrijska Vlada u ožujku ove godine usvojila 3. Nacionalni akcijski plan za sprečavanje trgovine ljudima kako bi stala na kraj ovom obliku ''modernog ropstva''.

Napomenuo je kako su za njegovu učinkovitu provedbu u praksi važni partnerstvo, prevencija, kazneno gonjenje počinitelja i zaštita žrtava. Dodao je kako Austrija kao članica UN-ovog Savjeta za ljudska prava zajedno s ostalim državama i nevladinim organizacijama pokreće inicijative suradnje na sprečavanja tog ''zla današnjice''.

Austrijska ministrica za žene i javne službe Gabriele Heinisch-Hosek rekla je kako su u 80 posto slučajeva žrtve trgovine ljudima žene i djevojke, većinom siromašne koje završe u začaranom krugu prostitucije i ropstva ili ih se iskorištava u drugim oblicima prisilnog rada kao i djecu i muškarce. Založila se za jačanje prava žrtava i njihovo obeštećenje te strože kazne za počinitelje.

Državni tajnik za integraciju u austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova Sebastian Kurz govorio je o važnosti podizanja svijesti javnosti u borbi protiv trgovine ljudima koja predstavlja, kako je rekao, jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Svi govornici istaknuli su da je trgovina ljudima u alarmantnom porastu, posebice žena i djece, a da relativno mali broj kriminalaca zbog ove nedozvoljene aktivnosti izvodi pred lice pravde. Ustvrdili su kako je porast trgovine ljudima definitivno povezan s velikom mogućnošću zarade koju ova kriminalna aktivnost nudi.

– Procjenjuje se da u Europi godišnje 140 tisuća ljudi postaje žrtvama trgovine ljudima, a UN procjenjuje kako se godišnje u ovom unosnom poslu u svijetu obrne 32 milijarde dolara – rekao je Lopatka.

Neki od govornika kritizirali su političare da su jaki u teoriji, a slabi u praksi kad je riječ o implementaciji dogovorenog.

Kako bi se skrenula pozornost na ovaj problem, Europska komisija u lipnju ove godine usvojila je paket mjera za borbu protiv trgovine ljudima za sljedećih pet godina. Zemlje članice EU-a obvezne su najkasnije do travnja iduće godine početi s provedbom tih mjera.

Hrvatska, koja će uskoro postati punopravnom članicom Unije, također je pojačala napore u borbi protiv trgovine ljudima.

Europska komisija proglasila je 2007. godine 18. listopad Europskim danom borbe protiv trgovine ljudima s ciljem prevencije i borbe protiv ove kriminalne aktivnosti.

Komentara 2

K1
k1milica
21:06 06.10.2012.

tako je rijesite se ilegalne konkurencije,,,, robove treba ih prodavati s papirima...jes da su ovi drugi jeftiniji ali nemas garanciju ,,,

K1
k1milica
21:07 06.10.2012.

robove je uvijek jeftinije iznajmiti( robovi za placu su jeftiniji i rade vise)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije