Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beč

Lopatka: Bilateralna pitanja ne smiju kočiti ulazak u EU

Panel rasprava o Hrvatskoj u Beču, Lopatka (1)
S. Herek
21.11.2012.
u 22:49

- Hrvatska je već integrirana u EU, jer sjedi za stolom u Bruxellesu kod svih važnih pregovora- rekao je, istaknuvši kako se ulaskom RH u EU, Austriji i Hrvatskoj otvaraju nove mogućnosti suradnje

BEČ – „Hrvatska u predvečerje ulaska u EU“, naziv je panel rasprave u kojoj su u srijedu navečer u Političkoj akademiji austrijske Narodne stranke (ÖVP) sudjelovali austrijski državni tajnik u Ministarstvu europskih i međunarodnih poslova Reinhold Lopatka, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i ravnateljica zagrebačkog ureda njemačke Zaklade Hans Seidel Aleksandra Markić Boban.

- Siguran sam da će Hrvatska ispuniti preostale obveze i postati 1. srpnja iduće godine članicom EU-a- rekao je Bakota govoreći o budućnosti naše zemlje.

Na upit da bi Slovenija i neke druge europske zemlje mogle poremetiti hrvatski plan, Bakota je odgovorio kako je već 19 članica EU-a ratificiralo hrvatski Pristupni ugovor s EU, do kraja godine se očekuje da to učine još dvije zemlje, a ostale do ljeta slijedeće godine.

- Uvjeren sam da će naši slovenski prijatelji, s kojim smo u stalnom dijalogu po pitanju Piranskog zaljeva i devizne štednje Ljubljanske banke ratificirati naš ugovor o pristupanju EU- dodao je, napomenuvši kako je jedan od prioriteta RH jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje.

- S toga će Hrvatska i nakon ulaska u EU davati potporu ostalim zemljama regije- zaključio je hrvatski veleposlanik Bakota.

- Bilateralna pitanja ne smiju kočiti ulazak u Europsku uniju- upozorio je Lopatka.

- Hrvatska je već integrirana u EU, jer sjedi za stolom u Bruxellesu kod svih važnih pregovora- rekao je, istaknuvši kako se ulaskom RH u EU, Austriji i Hrvatskoj otvaraju nove mogućnosti suradnje. Izrazio je spremnost Austrije da svojim iskustvima pomogne našoj zemlji u korištenju fondova EU-a.

Dodao je kako je članstvo Hrvatske u EU austrijski interes, jer četvrtina investicija u Hrvatsku su iz Austrije.

>> 'Hrvatska zna što joj je činiti i želi spremna ući u Europsku uniju'

- Austrija je dosad uložila oko 7,5 milijardi eura u Hrvatsku, gdje posluje više od 750 austrijskih tvrtki- istakao je austrijski državni tajnik.

Napomenuo je kako će ulaskom RH, koja je imala najduže i najteže pregovore, u EU ojačati osovina malih i srednjih zemalja u Uniji prema Bruxellesu.

Lopatka je posebno naglasio važnost Hrvatske kao poveznice s zemljama regije, kojima europska perspektiva mora i nadalje ostati otvorena.

Lopatka i Bakota su odbili zamolbu iz publike da komentiraju nepravomoćnu sudsku presudu Ivi Sanaderu. Što se tiče Gotovine i Markača Bakota je pojasnio da je Haški sud oslobodio generale krivnje po svim optužnicama, presudivši time da je operacija „Oluja“ u kontekstu obrane bila legitimna.

Aleksandra Markić Boban je dala svoju ocjenu razvoja društveno-političkih i gospodarskih procesa u Hrvatskoj, zaključivši kako je naša zemlja u proteklih 15 godina učinila „ogromne pomake“.

Raspravu je vodila austrijska novinarka Livia Klingl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije