Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dupini, koliko vas ima?

Ljupki morski sisavci brojit će se iz zraka i mora

delfin
VL
16.02.2010.
u 09:43

Osim opažanjem iz letećih aviona, ovdašnji dupini će se evidentirati i uz pomoć dojava ribara, nautičara, turista, što je u svijetu uobičajena praksa.

Prvi put u povijesti u akvatoriju Šibensko-kninske županije (i šire) dupini će se brojiti – iz zraka. Prema zamisli djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije, brojenje inteligentnih morskih sisavaca bi se provelo barem dva puta ove godine, a najpouzdaniji podaci o brojnosti tih ljupkih bića iz mora očekuju se – iz letećih aviona.

Naime, uobičajena je praksa u svijetu da se dupini i drugi sisavci opažaju i evidentiraju u preletima lakih zrakoplova iznad mora, što bi se sada primijenilo i u šibenskom akvatoriju.

Kako je istaknula Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove, brojenje bi se trebalo nastaviti i sljedećih godina, no osim podataka “iz zraka”, dobro će doći i oni koji će se dobivati i s mora. Svi oni koji ugledaju dupina – bilo ribari, ribiči, nautičari, pomorci, turisti ili drugi – mogu dojaviti o svojem viđenju tog morskog sisavca, za kojega se procjenjuje da ih je u Jadranu oko 230.

Svjedoci pojave dupina mole se da zabilježe mjesto, vrijeme i broj dupina kojih su uočili i o tome obavijeste mjerodavne. Nakon završetka akcije brojenja, koju će pratiti i dr. Hrvoje Gomerčić sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, rezultati će biti predočeni javnosti.

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk i Hrvoje Zekanović od njenog osnutka poduzimaju različite akcije za zaštitu često nedovoljno poznatih i slabo čuvanih vrednota kojima ova županija obiluje kao rijetko koja regija u Europi.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:39 16.02.2010.

Mislim da ni jedna zemlja nema takve prirodne uvjete za uzgoj delfina kao Hrvatska Naime radi se o tome da bi Novigradsko i Karinsko more pretvorio u \'\'rezervat\'\' za delfine i da bi to donijelo vise novca nego ribarstvo.To bi bio jedinstven zabavni park u svijetu za djecu i za odrasle i da ne postoji ni jedan Evropljanin koji ne bi pozelio sa djecom doci tu na godisnji odmor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije