Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Ljepše je i zdravije “lomiti” molekule nego kosti biglova

Slobodan Vukičević
Tonči Zonjić
27.11.2009.
u 13:07

Tim, sasvim sigurno, svjetskim otkrićem, koje bi svjetskom zdravstvu moglo donijeti goleme uštede, prof. dr. Slobodan Vukičević ponovno je došao u središte zanimanja.

Izoliran je astacin-toloidni protein iz krvi bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega, a njegova neutralizacija usporava daljnji gubitak funkcije bubrega! Ovako je, kratko i jasno, objasnio vodeći hrvatski stručnjak u biomedicini i jedan od osnivača tvrtke Genera istraživanja prof. dr. Slobodan Vukičević najnovije otkriće svoga tima.

Dakako, kratko i jasno – stručnjacima, no ono što i laici razumiju jest da će mnogi bolesnici imati velike koristi i radosti od ovoga otkrića. Otkriće je to koje se, eto, mjeri u milijunima dolara i zbog kojeg je u moru loših i negativnih vijesti zaslužio titulu “osobe tjedna”. A sjajna je stvar kad ovu titulu zasluže istraživači i znanstvenici, a ne samo političari.

A “kesu je odriješila” vodeća svjetska farmaceutska tvrtka Pfizer, koja je od Genere kupila licencirana prava na otkriće o proteinu kako bi mogla dalje razvijati lijek za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega.

Tim, sasvim sigurno, svjetskim otkrićem, koje bi svjetskom zdravstvu moglo donijeti goleme uštede, prof. dr. Slobodan Vukičević ponovno je došao u središte zanimanja ne samo hrvatske već i svjetske javnosti.

Ali ovaj je put priča pozitivna jer ne otkrivaju svaki dan hrvatski znanstvenici molekule koje mogu dovesti do lijeka koji bi bolesnicima omogućio normalan život bez dijalize.

Ne tako davno, točnije prije četiri godine, za prof. dr. Slobodana Vukičevića hrvatska, ali i svjetska javnost, čula je zbog sramotne afere s biglovima.

Tada su iz Italije uvezena 32 psa kojima su potom, u svrhu istraživanja na kojima je radio prof. Vukičević, na Veterinarskom fakultetu lomljene kosti noge kako bi se mogla ustanoviti djelotvornost novog lijeka za regeneraciju kostiju.

Vukičević se tada branio da ne podržava pokuse koji nemaju smisla, ali da znanstvena zajednica, međunarodne regulatorne agencije i patentni uredi zahtijevaju dokaze da je supstancija koja će biti primijenjena na ljudima sto posto sigurna, a tek potom učinkovita.

No ta afera u konačnici ipak nije ostavila veliku mrlju na Vukičevićevoj karijeri. Taj rođeni Zagrepčanin, redoviti profesor i voditelj laboratorija za mineralizirana tkiva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, i te kako je cijenjen u području biomedicine.

Gostujući je znanstvenik na odsjeku za biologiju stanica kostiju i laboratoriju za razvojnu biologiju i anomalije NIH, Bethesda, MD u SAD-u. Isto tako, više je od 150 puta bio predavač i predsjedavajući na međunarodnim konferencijama.

Usto, vlasnik je i nekoliko najviših znanstvenih nagrada, a organizirao je i pet međunarodnih skupova. Predsjednik je i Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva te član vijeća u Europskom društvu za kalcificirana tkiva. Autor je više od 120 radova objavljenih u istaknutim časopisima i knjigama, a više od 2500 puta bio je citiran.

Komentara 3

PR
PrincessJackie
00:26 28.11.2009.

A ono s biglovima je fakat bilo tužno.

RA
rackizel
13:59 27.11.2009.

Citat:...mnogi bolesnici imati velike koristi i radosti od ovoga otkrića... Kraj citata. Znadete li što je u tome neizmjerno tragično? Taj lijek, ili kako će ga zvati, proizvodit će se izvan hrvatske pa ćemo ga uvoziti. Zašto? Zato što su prodali našu \"Pliva\"-u. slično je i s onim lijekom \"melanin\", ili kako se već zove, kojeg su naši političari izbacili iz Hrvatske pa ga jadni bolesnici moraju kupovati na svjetskim burzama. Nadam se da će poslije ovih lakrdija od izbora nekome lupiti u glavu da naši ljudi, osim što imaju pamet, znaju tu pamet iskoristiti na otvaranju naših proizvodnih radnih mjesta u Hrvatskoj. A ne uvozno - prodajnih takozvanih radnih mjesta.

JO
jozija
01:13 28.11.2009.

Unatoč onoj \"teško je biti prorok u svom selu\" uspjeli ste poštovani profesore. Kapa do poda.......nemojte se osvrtati na hrvatski jal. Samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije