Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o limitu bankarima

Linić u Bruxellesu: Može se rezati i više

slavko linić,portal
Grgo Jelavić/PIXSELL
05.03.2013.
u 18:03

Banke su isplaćivale veće bonuse za rizičnije poteze, no u slučaju katastrofe ceh su plaćali porezni obveznici

Vijeće ministara financija EU podržalo je danas ograničavanje bankarskih bonusa na maksimalan iznos jedne ili, u iznimnim slučajevima, dvije godišnje plaće, a ministar Slavko Linić, koji je na Vijeću u statusu promatrača predstavljao Hrvatsku, izjavio je da također smatra da bonus hrvatskim bankarima ne bi trebao iznositi više od godišnje plaće.

– Ograničenja bankarskih bonusa mogu biti i veća. EU ovdje govori o minimalnim ograničenjima – rekao je Linić nakon sastanka Vijeća, ostavljajući dojam da je spreman ograničiti bankarske bonuse u Hrvatskoj čak i više nego što predlaže EU.

– Kroz Zakon o kreditnim institucijama, u Hrvatskoj ćemo imati zaista velika ograničenja bonusa – dodao je Linić. Ipak je izbjegao reći koliko bi točno iznosila ograničenja bonusa u Hrvatskoj, iako su iz Ministarstva financija u medije ranije dospjele informacije da bonusi neće smjeti prelaziti jednu četvrtinu ukupnih primitaka bankara.

– To je proces koji je tek krenuo i o kojem ćemo još raspravljati. Kao i EU, mi također smatramo da bonus ne bi trebao biti veći od jedne plaće, ali tek će rasprava u saborskoj proceduri pokazati što će biti – rekao je Linić.

Na sastanku Vijeća samo je britanski ministar financija izrazio protivljenje ograničenju bankarskih bonusa. Zbog toga će se do kraja ožujka nastaviti rasprava o tehničkim aspektima, ali u političkom smislu odluka je danas jasno donesena, rekao je europski povjerenik Michel Barnier.

– Pojedine banke isplaćivale su veće bonuse za rizičnije poteze svojih zaposlenika. A kad su se ti rizični potezi pretvorili u katastrofu, banke su morali spašavati porezni obveznici. S time je gotovo – obrazložio je Barnier razloge ograničavanja bonusa.

Ministar Slavko Linić novinarima je danas u Bruxellesu ponovio da ne odustaje od ideje ograničavanja minusa na tekućim računima građana. – Naš prijedlog izmjena Zakona o potrošačkim kreditima je takav da želimo u idućih godinu dana spustiti minus na tekućim računima na, maksimalno, iznos jedne plaće. Sve iznad toga mora se regulirati kroz redovni bankarski ugovor, odnosno kroz potrošački kredit između banke i građana – rekao je Linić. 

>> Banke šokirane Linićevom najavom rezanja kamata na minuse

Komentara 32

Avatar CRACKER_JACK
CRACKER_JACK
18:10 05.03.2013.

ceh jesu platili porezni obveznici....nakon što su platili silne milijarde za sanaciju banaka, da bi ih ti liniću u onoj vladi prodao za kikiriki i još mnoge tužbe koje su se morale isplatiti nakon po tebi savršeno šarlatanskog posla koji si obavljao makni se štetočino od 10 milijardi eura....bježi nesposobno/štetno baljezgalo sa edukacijom knjigovođe !

Avatar MK
MK
18:12 05.03.2013.

Linić u Bruxellesu: Može se rezati i više... ...kad je drug Zoka rekao da je gotovo sa "rezovima" - odma sam znao da pocinje "guljenje"! ...a jesu te komunjare rodene gulikoze.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
18:15 05.03.2013.

Linić u Bruxellesu: Može se rezati i više a nikako po onom koridoru pravednosti kojega če presuditi EU arbitraža i sa njim donijeti slovensko jedrenje po novom svome vanka prema otvorenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije