Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijeni jer su Hrvati

Lika obilježava 23 godine od pokolja u Poljaniku

Lika plus
Lika Plus
07.11.2014.
u 10:15

Za taj su ratni zločin 1994. godine, presudom Županijskog suda u Gospiću, u odsutnosti osuđena osmorica Srba, pripadnika četničkih formacija i milicije t.zv. "SAO Krajine

Danas se obilježava 23 godine od pokolja u Poljanku gdje su pobunjeni Srbi ubili 10 Hrvata i njihovu imovinu opljačkali. Počinitelji su hrvatski Srbi iz sela Mukinje, Plitvica, Krbave, Svračkova sela, Plitvica sela, sve u općini Plitvička Jezera, piše portal Lika plus.

Za taj su ratni zločin 1994. godine, presudom Županijskog suda u Gospiću, u odsutnosti osuđena osmorica Srba, pripadnika četničkih formacija i milicije t.zv. "SAO Krajine", zbog kršenja Dopunskog protokola Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. g. i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba u vrijeme oružanog sukoba, u ovom slučaju.

Prije početka razaranja, u Poljanak su dolazili mjesni srpski odmetnici odjeveni u odore bivše JNA, i to naoružani. Među njima su bili i kasniji osuđenici za ratni zločin, koji su se onda predstavljali kao "čuvari sela".

Dvije skupine maskiranih srpskih odmetnika su 7. studenog oko 12 sati ušli Poljanke, etnički čisto hrvatsko selo. Izveli su iz kuća sve Hrvate koji su tada ostali u selu te ih strijeljali iz automatskih pušaka.Ubili su šest osoba, prvo njih četvero, a potom još dvoje. Jedna od žrtava je ubijena bombom.Srpski odmetnici su tog dana su opljačkali  kuće, odnijevši novac, zlatninu, tehničke stvari, vrijedne predmete, a potom su kuće zapalili, sa očitom namjerom da se mjesni Hrvati nikad više ne vrate u Poljanak.

Srpski odmetnici su napustili selo oko 15 sati. Preživjeli Hrvati, uglavnom žene,  krenuli su  u izvlačenje prema Slunju i potom prema Cazinu u BiH. Još desetak mještana, uglavnom prezimena Sertić, stradalo je u naselju Sertić Poljane, a šumara Vjekoslava Vukovića su četnici u Poljanku rezali motornom pilom.Tijela nisu nađena do danas osim Ivana Vukovića i Nikole Vukovića. Ukupno je te jeseni na tom malom području ubijeno oko 20 civila.

>> Prosvjed mrzitelja pred Ministarstvom ljubavi

Komentara 4

BL
Blekpanther
11:11 07.11.2014.

Suocava li se itko sa tom prosloscu, gdje je Terselicka?

JA
jamanuša
11:31 07.11.2014.

jesu li četnički koljači u Hr pemziji- vjerojatno kao i ini iz II sv. rata.

DU
Deleted user
15:02 07.11.2014.

Tragedija ovih ubijenih Hrvata je šutnja i javna izoliranost jer se ne prezivaju Zec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije