Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veronikin rubac

Lik na platnu nastao je kao rezultat unutarnje promjene u nitima

isus
26.03.2016.
u 13:00

Njemačka trapistkinja s. Blandina Paschalis Schloemer prva je uočila sličnost Svetoga lica iz Manoppella s Isusovim licem na Torinskom platnu

Svakom katoliku poznato je da se na 6. postaji križnoga puta razmatra kako je Veronika rupcem obrisala Kristovo izmučeno lice, koje se nakon toga utisnulo u nj. Povijesni izvori navode kako je 705. čudesni lik bio pohranjen u bazilici sv. Petra u Rimu, u kapeli sv. Veronike, pa je ondje relikvija dobila naziv „Veronika” od kombinacije latinskog pridjeva verus (istinit, pravi) i grčke imenice eikon (slika). Rubac je u talijanski gradić Manopello dospio između 1506. i 1608., a 1960. nakon restauracije svetišta postavljen je iznad glavnog oltara. Pohranjen je u staklenom relikvijaru i može se vidjeti s obje strane.

Heinrich Pfeiffer, profesor povijesti umjetnosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana, zapisao je da je tkanina više nego prozirna te da je bez ikakva napora moguće kroz nju čitati novine i na popriličnoj udaljenosti. „Pod svjetlom Woodove lampe taj lik više nije moguće vidjeti, a pod ultraljubičastim svjetlom lik potpuno nestaje. To je dokaz kako nije riječ o slici, odnosno o djelu koje je umjetnik napravio nanošenjem boja na materijal. Posebnim sam lećama pregledavao svaku nit materijala pokušavajući pronaći tragove boje i nisam našao ni najmanju česticu. Treba, dakle, zaključiti da je lik na platnu nastao kao rezultat unutarnje promjene u nitima materijala. Ta promjena uzrokuje da se svjetlo odbija od materijala na takav način da ljudsko oko vidi boje. Boje se mijenjaju ovisno o položaju tkanine u odnosu na svjetlo te u odnosu na položaj promatrača”, zaključio je Pfeiffer. Platno je izrađeno od bisusa, najskupocjenije tkanine starog vijeka. Izrađuje se od sedefa, a za dobivanje kilograma bisusa potrebno je tisuću školjaka. Također, na bisusu je nemoguće izraditi sliku, jer se na materijalu nalazi sloj morske soli, koji tkanini daje specifičan sjaj i onemogućuje upijanje boje.

Lik se potpuno poklapa s onim s Torinskog platna.

Komentara 3

PA
Pax
23:03 26.03.2016.

Hvala Isusu!

DO
dobarsavjet
08:38 27.03.2016.

Sretan Uskrs!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:01 27.03.2016.

Veronika ili sveta Veronika nije osoba koju spominje Novi zavjet. To je izmišljena osoba kakvih ima na stotine u odbačenim tekstovima vjerskog sadržaja koje je kršćanstvo odbacilo u svojem ranom dobu kao lažne i neistinite. Ti su tekstovi proglašeni apokrifima i javno spaljeni još u doba rimskog pape (i sveca) Damaza u četvrtom stoljeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije