Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrenuo udesno

Liberal Clegg više ne postoji, on je danas samo drugi Cameron

Nick Clegg
AFP
23.09.2010.
u 20:00

Sam Nick Clegg svjestan je optužbi koje mu na dušu stavljaju njegovi stranački kolege, no tvrdi da prelazak iz opozicije u poziciju sa sobom nosi i određene promjene u ponašanju.

Koliko god su Liberalni demokrati u Velikoj Britaniji prije nekoliko mjeseci slavili svoga vođu Nicka Clegga, toliko danas od njega počinju zazirati. Članovi stranke tvrde, naime, da se Clegg, otkako je s konzervativnim premijerom Davidom Cameronom formirao koalicijsku vladu, počeo pretvarati u klasičnog desničara i da s liberalizmom više nema mnogo veze!

Nema budućnosti

– Clegg je vjerojatno prvi stranački lider koji je pozvao lijeve glasače razočarane politikom laburista da ne glasuju za njega. Ne mogu vjerovati što se događa, ali Clegg sada više nije onaj isti čovjek kakav je bio prije nekoliko mjeseci – kaže jedan od neimenovanih stranačkih dužnosnika za britanski Independent. Odnose između prvog čovjeka Liberalnih demokrata i njegova užeg tima s jedne te običnih članova stranke s druge strane dodatno je usijala i nedavna Cleggova izjava kako liberali nemaju budućnosti na ljevici.

– Naša stranka ne može biti utočište ljevičara razočaranih laburistima – izjavio je Clegg koji se već nekoliko mjeseci susreće s nizom problema.

Prvi veći udarac njegovoj unutarstranačkoj popularnosti dogodio se na početku lipnja, ni mjesec dana pošto je zasjeo u fotelju potpredsjednika Cameronove vlade. Tada je Cleggova supruga Miriam Gonzales Durantez gotovo preko noći imenovana članicom Upravnog odbora španjolske tvrtke Acciona, a to članovi stranke nisu dobro prihvatili. Iako Clegg tvrdi da angažman njegove supruge nema veze s njegovom novom pozicijom, članovi Liberalnih demokrata koji se uvelike smatraju ljevičarima prepoznali su to kao ustupak industrijalaca vođi njihove stranke.

Nadomještaju birače

Sam Nick Clegg svjestan je optužbi koje mu na dušu stavljaju njegovi stranački kolege, no tvrdi da prelazak iz opozicije u poziciju sa sobom nosi i određene promjene u ponašanju. 
I dalje tvrdi da je vjeran ideji liberalizma te da zbližavanje s konzervativcima neće utjecati na budućnost stranke. Jedno je gotovo sigurno.

Unatoč nezadovoljstvu nižerangiranih liberala, Clegg neće raskinuti koaliciju s konzervativcima, jer je svjestan da bi mu rezultat na novim izborima danas bio mnogo slabiji nego prije nekoliko mjeseci.

Vodstvo liberala priprema se za osipanje starog članstva i razmišlja na koji način popuniti “izbornu bazu”.

– Morat ćemo nadomjestiti glasove ljudi razočaranih sadašnjom politikom – kaže jedan od Cleggovih savjetnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije