Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOSKANA Ulje koje se skrivalo cijelo stoljeće izloženo u muzeju Ideale

Leonardo je naslikao i 'Golu Mona Lisu'?

16.06.2009.
u 20:43

"Gola Mona Lisa”, koja se iza drvenog zida privatne knjižnice skrivala cijelo stoljeće, otkrivena je na izložbi u muzeju Ideale u toskanskom gradu Vinciju, gdje je 1452. rođen umjetnik i inovator Leonardo da Vinci.

Ulje prikazuje polugolu djevu koja uvelike podsjeća na čednu Giocondu, a tezu da ju je naslikao sam majstor potvrđuje i dokument u kojem stoji da je Napoleonov ujak, kardinal Joseph Fesch (1763.-1839.) kupio sliku gole Mona Lise, ljubavnice Francesca I., koju je naslikao Leonardo.

Obje bez potpisa
U toj bilješci iz 1845. piše da je slika otkupljena od bogate rimske obitelji Rospigliosis. No, navedeni dokument nije dovoljan da se “Gola Gioconda” pripiše renesansnom majstoru, pa je očekuju opsežna vještačenja.

Naime, “Golu Giocondu”, kao ni odjevenu verziju, autor slike nije potpisao niti stavio datum pa se stručnjaci moraju koristiti drugim metodama utvrđivanja podrijetla djela.

– Lice nije identično, ali položaj ruku i koncepcija pejsaža u pozadini jasno upućuju na Mona Lisu – otkrio je talijanskoj ANSA-i Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Ideale. Mogućnost da je Leonardo naslikao i golišavu verziju slavnog remek-djela već se spominjala, a dosad je pronađeno barem šest aktova koji bi mogli biti djelo majstora.

Za novootkrivenu pak sliku stručnjaci ističu da bi doista mogla biti Leonardova, ali i da ju je možda neki od njegovih učenika naslikao prema izgubljenom originalu majstora.

Nepoćudna umjetnost
– To je najvjerojatniji scenarij. Originalna “Gola Mona Lisa” vjerojatno je pripadala seriji erotskih portreta koje su naslikali Leonardo ili njegovi učenici, a koja nikad nije dospjela u javnost jer su ih smatrali neprimjerenima – tvrdi Vezzosi. Na izložbi je još jedna razgolićena djevojka u ulju koja podsjeća na Mona Lisu, no podrijetlo joj je još nepoznato.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije