Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJENCI&KAKTUSI

Leko je davno trebao zatvoriti centralni ventil Milanoviću

zoran milanović,josip leko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autor
Ivan Starčević
14.07.2013.
u 22:00

U skladu s vlastitom praksom ismijavanja Hrvatskog sabora, Milanović je mogao narediti predsjedniku Sabora Josipu Leki da mu ode zatvoriti vodu

Vjerujem u anđele (1 kaktus)

Nedjelja, 7. 7. • HRT 1, 20.13

Prva epizoda dvije godine stare serije, instruktivno nazvana “Odlazak”, počinje odlaskom neudane trudne djevojke koju, ajmoreć, glumi Dolores Lambaša. U prvih nekoliko minuta otac je tjera iz kuće, da rodi negdje u malom mistu na otoku. Njoj se trbuh još ne vidi, ali se dobro vidi da D. L. žarko želi postati filmska glumica. Autistično ljutit izraz ne silazi s njenog lica skoro pa prvih pola sata, iako je u tom razdoblju stupila u kontakt s više osoba u svojem novom odredištu (poštar, načelnik, sljepica). Očito je da se ta njena Dea, po naredbi režisera Nikše Sviličića, okamenila u prvoj minuti pa sve do prvog smiješka u 26. minuti, a onda opet u poslušni katatonički stupor. Osim po nesvakidašnjoj izražajnosti gđice Dolores i talentu redatelja N. S., nedjelja će ostati zapamćena po iščezavanju imena Josipa Perkovića iz vijesti o “zakonu Perković”. Lex Perković sada na HRT-u zovu problemom koji ćemo riješiti do jeseni..

Nulta točka (1 kaktus)

Ponedjeljak, 8. 7. • HRT 1, 20.29

Voditelj Mislav Togonal ne odustaje od svoje molbe gostima da kažu svoju “završnu misao”. Emisija je na kraju, nitko ništa zanimljivo i novo nije rekao, spas je u zadnjem voditeljskom triku. Nitko od onih koji sjede u “Nultoj točki” nikad nije izustio nikakvu misao, pa je stvarno podlo od voditelja da ih, računajući na ljudsku taštinu, tjera da povjeruju kako je sad došlo vrijeme i za još jednu, završnu misao. Da je u tome uspio, svjedoče i riječi koje mu je najozbiljnije uputio glasnogovornik Zagrebačkih tržnica g. Miroslav Pupić-Bakrač: “Samo trenutak, ja bih završio misao”. Ovaj Bandićev Aristotel oglasio se kada je već na početku emisije o fiskalizaciji bio prekinut. Bilo je dirljivo, jer do tada ni on sam nije bio siguran da razumije ono što govori o tradiciji trgovanja na Dolcu i kumicama koje u ruci ne drže Linićeve blagajne, ali čim ga je voditelj prekinuo, to je postalo misao.

Dnevnik 3 (1 kaktus)

Utorak, 9. 7. • HRT 1, 22.50

Ljeti je premalo voditelja raznih dnevnika, a ta hvalevrijedna oskudica povećana je nerazumnom odlukom da voditelj može biti svatko, pa i Morana Kasapović (i Tina Šimurina i Branko Nađvinski i svatko od nas, drage čitateljice i čitatelji). Shodno takvom opredjeljenju u emisiju “Dnevnik 3” pozvan je SDP-ov saborski zastupnik Josip Kregar u ulozi moralne vertikale. Angažirala ga je Morana Kasapović koja je svojih dosadašnjih 20 profesionalnih godina provela u moralno neutralnoj poziciji novinarke vanjskopolitičke redakcije Rvacke televizije. Prije tri mjeseca počela je voditi Dnevnik, potom i Dnevnik 3 u kojem ovog časa pita jednog političara, dakle: najslabiju kariku hranidbenog lanca u Hrvata, nešto o korupciji. Po vašem mišljenju, gdje je gora situacija, lokalno ili nacionalno? Političar Kregar, tj. pripadnik profesije koja se oduvijek prodavala za bolji ručak, trebao je biti zaustavljen već na porti.

Dubrovačke ljetne igre (1 vijenac)

Srijeda, 10. 7. • HRT 1, 21.02

Krešimir Dolenčić napisao je i režirao otvorenje bez govora političara, a linđo nije praćen lijericom nego cijelim orkestrom na glazbu Mateja Meštrovića. Ministrica kulture detaširana je na svečanu sjednicu koju je ranije tog dana otvorila, predsjednik države samo je pokazan, predsjednik Vlade nije došao, a dubrovački gradonačelnik dobio je ulogu od nekoliko rečenica, dolje među glumcima. Događaj dana i prava slika kreativnih snaga i profesionalnog morala HRT-a bilo je zakonom zabranjeno mrcvarenje primjerka velike lijepe i žive ribe u Zatonu Dubrovačkom. Nesretni iglun zalutao je u pliće vode gdje ga je ostima dokrajčio presretni N. N., nesvjestan da je počinio težak prekršaj koji ga može financijski skupo stajati. U redakciji Dnevnika 3 nije bilo nikoga sretnijeg od Branka Nađvinskog koji ovaj krvavi krivolov nije smio objaviti već i po običnim ljudskim kriterijima, kad bi ih bar u tom trenutku posjedovao.

Večernje vijesti (1 vijenac)

Četvrtak, 11. 7. • Nova TV, 23.43

Emitiran je onaj mali dio intervjua na radiju, na temelju kojeg je nastalo tipično staro udbaško maltretiranje izabranog građanina. Marko Perković Thompson ispričao je da je u ratu s njim bilo još ljudi koji su se zvali kao i on, pa je on svoj nadimak stekao jer je jedini dobio automat thompson. Voditeljici je rekao da ga još ima. Policija mu je odmah upala u stan u Splitu. Nije ništa našla, a postupila je “na temelju dojave da je Thompson izjavio kako posjeduje automatsko oružje”. Krasna zemlja. Super je što smo vidjeli kako se predsjednik Vlade Zoran Milanović diže i odlazi sa sjednice u trenutku kad je čuo da mu je procurila voda u stanu. To je pravi državnički potez, jer stan je ipak stan, a država je država. U skladu s vlastitom praksom ismijavanja Hrvatskog sabora, mogao je i lijepo ostati i narediti predsjedniku Sabora Josipu Leki da mu ode zatvoriti vodu, ali ovako je bolje: sad se narugao i dostojanstvu Vlade smrtno dosadnim nultim točkama, gdje vlada komorna atmosfera poznata s književnih večeri na kojima sjedi uvijek ista malobrojna publika.

Vijesti (jedan kaktus)

Petak,12. 7. • HRT 4, 21.00

Željko Malnar, novinarski vrijedan koliko ne jedna nego milijun Hrvatskih televizija, ispraćen je s ovoga svijeta u dvije rečenice nepoznatog autora, emitirane u svim dnevnicima i vijestima. Prva: pokopan je Željko Malnar, druga: ispratili su ga mnogi. Ima tu neke profesionalne logike. HRT-ova vijest o smrti Željka Malnara imala je tri rečenice, pa je onda u redu da su za sprovod dovoljne dvije. Bile su podložene uvredljivo škrtim videomaterijalom: jedan prizor rodbine uz lijes na Krematoriju i jedan policijski brižljivo odabran prizor anonimne gomile. Nova TV i RTL imale su u gomili Željka Pervana i Romana Bolkovića, pa i gradonačelnika Milana Bandića kako drži nadgrobni govor. Da sve bude skladno, vijesti je vodio stravično ukočeni i prazni Vjeran Mišurac, friško unaprijeđeni bivši reporter kojeg je nasmrt preplašila kamera u studiju.

Zvjezdani glasnik (4 vijenca)

Subota 13. 7. • HRT 4, 9.00

Urednica, scenaristica i redateljica emisije Nana Šojlev napravila je vrhunski dokumentarac o Galileu Galileiju, prvi padež jednine: Galileo Galilei. Možda se i danas u hrvatskim školama kaže “prvi padež”, ali sigurno je, kao što se kaže u suvisloj i briljantno napisanoj emisiji Nane Šojlev iz 2011. godine, da je tijekom selidbe njegovih posmrtnih ostataka nestao jedan prst. Bilo je to sto godina poslije smrti ovog tvrdoglavog i taštog širitelja Kopernikova nauka o okretanju Zemlje oko Sunca. Navodno se ne zna, kažu kompetentni suradnici Nane Šojlev, je li to bio kažiprst kojim je pokazivao u Sunce ili – srednji prst. Redateljica Šojlev angažirala je niz renomiranih i zanimljivih suradnika s rimskog sveučilišta La Sapienza i naših uglednih i zanimljivih fizičara i astronoma. Hvala, hvala, hvala.

>> U studiju je trebao biti samo starina Vladimir Ibler

>> Lijeni HRT danima se ulaguje Krleži po inerciji, onako kao da je živ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije