Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGULJ ISTRE

Legenda kaže da su ga na brežuljku sagradili divovi, a tepaju mu i da je najmanji grad na svijetu

Fotografije iz zraka Huma, najmanjeg grada na svjetu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/10
25.11.2023.
u 19:02

Broj stanovnika u Humu je varirao kroz godine, a prema posljednjem popisu stanovništva u Humu žive 52 osobe

Prvi se put spominje 1102. godine, a prema nekim legendama ovaj je mali gradić nastao nakon što su divovi gradili gradove u dolini Mirne pa su s ostacima izgradili Hum. Smješten je na brdu, a za njegov obilazak ne morate puno pješačiti, dovoljno vam je nekoliko minuta. Nema tu semafora, prometnih znakova... samo male uličice zbog kojih je ovo mjesto neodoljivo.

No, iako je malen to ne znači da u njemu nećete naći zanimljive stvari. Svakako je preporučljivo degustirati bisku, rakiju od domaće komovice, bijele imele i četiri vrste trave koja se pravi po receptu starom 2000 godina. Preoporučljivo je i obići Aleju glagoljaša koja počinje u Roču, a završava se u Humu. Na tom se putu obilazi 11 spomenika, a duljine je sedam kilometara.

U Humu se nalazi i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je podignuta 1802. godine, a na tom se mjestu prije nalazi kaštelet. On se prvi puta počeo spominjati 1102. godine, a od prapovijesnih početaka Hum je bio obrambeni grad koji je često bio razaran ali i obnavljan. U doba Uskočkog rata čitav je grad spaljen, a nakon toga kaštel nije obnavljan te je nakon toga na tom mjestu sagrađena crkva.

VEZANI ČLANCI

Broj stanovnika u Humu je varirao kroz godine, a prema posljednjem popisu stanovništva u Humu žive 52 osobe od čega 25 muškaraca i 27 žena. Deset godina ranije bilo je zabilježeno 30 osoba, a 2001. godine samo 17. Iako ga zovu najmanji gradić na svijetu Hum ima status naselja koje spada pod grad Buzet. 

Fotografije iz zraka Huma, najmanjeg grada na svjetu
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije