Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvjerljiva uloga

Lažni pregovarač predriblao SAD i Karzaija pa nestao

Karzai
Reuters
23.11.2010.
u 20:45

Riječ je o bizarnoj farsi: pregovarač se pretvarao da je utjecajni taliban, a zapravo im je uzeo priličnu svotu novca

Mjesecima su afganistanski dužnosnici, američki diplomati i NATO mislili da pregovaraju s drugim čovjekom talibanskog pokreta Mullom Akhtarom Muhammadom Mansourom, no na kraju su zaključili da je riječ o varalici, lažnom talibanu koji ih je zavlačio mjesecima i čak za to dobio popriličnu količinu novca.

New York Times cijelu ovu situacija uspoređuje sa špijunskim romanom –- lažnog talibanskog vođu NATO je posebnim zrakoplovom iz Pakistana prevozio u Kabul, gdje ga je primio čak i predsjednik Hamid Karzaij.

Uzeo novac

List piše i to da je riječ o bizarnoj farsi u kojoj je američke i afganistanske dužnosnike, koji očajnički taragaju za izlazom iz devetogodišnjeg rata, predriblao prevarant koji je iskoristio njihovu slabu točku i pritom još uzeo popriličnu svotu novca.

Da nešto nije u redu, shvatili su kada se ni nakon trećeg kruga pregovora gotovo nisu maknuli s mrtve točke. Na kraju je na zadnji krug pregovora u Kandahar doveden i jedan čovjek koji je nekada viđao Mulu Mansoura i koji je potvrdio da “pregovarač” nije ni nalik visokopozicioniranom talibanskom vođi. Prevarantu je sve ovo uspjelo zato što ni američki, ni afganistanski, a ni dužnosnici NATO-a zapravo ne znaju kako izgledaju polupismeni talibanski vođe, a nisu im na raspolaganju bile ni metode poput otisaka prsta.

Pakistanski agent

No tu priči nije kraj jer su s njime na pregovore dolazila još dvojica talibana, pa je jedan afganistanski dužnosnik iznio  teoriju da se zapravo radi o agentima koje su zaista poslali talibani. On tvrdi da su talibani puno pametniji i od američkih i od afganistanskih obavještajaca i da su odlični u igranju igara. Postoji i teorija da je zapravo riječ o agentu pakistanske tajne službe ISI koja zakulisno podržava talibane, a službeno je na strani SAD-a.

Talibanski vođa Mula Omar zaklinje se da nije slao nikoga da pregovara s okupatorom. Afganistanski dužnosnici još uvijek se nadaju da će se lažni Mula Mansour pojaviti i da će se otkriti da je on izaslanik pravog Mule. Amerikancima je vjerojatno najneugodnije zato što je dosadašnji stav administracije bio da SAD ni pod koju cijenu neće pregovarati s talibanima koje smatraju teroristima.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
21:53 23.11.2010.

A joj, koja blamaža, zapravo vijest i nije smješna i dovodi u pitanje kredibilitet amera i afganistanaca, sreča njihova što su ih talibani samo radili bedacima, mogli su na pregovorima i detonirati.

OB
-obrisani-
22:57 23.11.2010.

prc milojko popusili foru na motoru hahahahahahhahahahahahahhahah

OZ
ozujsko
23:46 23.11.2010.

\"prevarantu je sve ovo uspjelo zato sto ni americki,afganistanski,i NATO duznosnoci,zapravo neznaju kako izgledaju\" polupismeni,hehehehhehe, (koje ironije)od strane \"pisca\" ovog clanka,a on jadnik polupismen uzeo \"pregovaracima\" nekoliko stotina tisuca dolara,a mozda i vise,i jos jadnicak \"polupismen\"......heheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije