Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova tehnologija

Lažirali Bourdainov glas za potrebe novog dokumentarca

profimedia
21.07.2021.
u 23:15

Tri situacije zahtijevale su njegov glas kada nije bilo adekvatnih snimki, kaže Neville.

Prošlog je petka u Sjedinjenim Državama počelo prikazivanje filma “Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain”. Iz naslova se već vidi kome je taj film oskarovca Morgana Nevillea posvećen, vjerojatno najvećem promotoru gastronomije koji je hodao ovim svijetom, svojedobnim hrvatskim gostom u istom tom kontekstu, čovjeku koji je imao talent uvijek privući pozornost zaista široke publike, bilo da se radilo o pisanom tekstu bilo snimkama.

U ovom dokumentarcu Neville nastoji ući što dublje u Bourdainovu osobnost razgovarajući s mnoštvom ljudi iz njegove neposredne blizine, ali i koristeći obilje često do sada nepoznatog materijala kako bi, možda, dopro do stvarnog razloga zašto se ovaj chef i popularizator gastronomije objesio u hotelskoj sobi u Strasbourgu 8. lipnja 2018. godine.

‘Kasnije ćemo govoriti o etici’

Neville je rad na dokumentarcu počeo godinu dana nakon Bourdainove smrti, publika je, prema prvim reakcijama, izuzetno dobro prihvatila film koji je sada u kinima, a onda će se krenuti prikazivati na HBO Maxu. Međutim, nakon ovih nekoliko dana koliko se film prikazuje, na vidjelo je došla jedna vrlo intrigantna, ali i prilično bizarna činjenica. Naime, u jednoj sceni gdje David Choe, kuharov veliki prijatelj, čita jedan od njegovih posljednjih e-mailova, glas polako prelazi u – Bourdainov, kao da je doista živ. Redatelj je dokumentarca koristio današnje mogućnosti tehnologije umjetne inteligencije kako bi napravio ‘deep fake’ Bourdainova glasa. I to je, prema pisanju američkih novinara, krajnje uvjerljivo. Nije čudno jer je za potrebe tog pothvata, Neville angažirao specijaliziranu tvrtku, ustupio joj gomilu materijala s chefovim glasom, a oni su napravili iznimno uvjerljiv ‘deep fake’. U filmu se koriste arhivske snimke te audiosnimke chefove naracije, što nije ništa neobično u dokumentaristici, dapače, kada je vješto napravljeno, izrazito je efektno.

Video - Poznate zvijezde oprostile bračnu nevjeru

 

No, ovdje nešto takvo nije bilo moguće, pa je Neville angažirao stručnjake koji mogu postići da Bourdain sam ‘pročita’ poruku iako već tri godine nije među živima.

– U tri sam situacija želio baš njegov glas kada nije bilo adekvatnih arhivskih snimaka. Napravili smo AI model njegova glasa – rekao je redatelj. Novinarka New Yorkera svjedoči kako u ovom današnjem svijetu više nema ničega neobičnog, no kako je tako uvjerljiv, glas mrtvog čovjeka doista gotovo pa jezovit.

– Ako ste pogledali film, osim ovoga što ste uspjeli sami primijetiti, druge dvije situacije sigurno nećete moći prepoznati. Kasnije možemo raspravljati o tome na nekom panelu o etici u dokumentaristici – rekao je Morgan Neville. Jer etika je ovdje očito nešto o čemu bi trebalo raspravljati, pogotovo jer je film okrenut tako da se Asiu Argento, ženu zbog koje se Bourdain vjerojatno i odlučio na tragičan čin, prikazuje kao chefov toksin jer ga je zanesenost njome naprosto obuzela.

Novih deset upitnika

No, Neville nije pokušao dobiti Argento da sudjeluje u filmu pa će se repovi iza ovoga, inače čini se sasvim dobrog portreta osobnosti Anthonyja Bourdaina, vući još dugo nakon prikazivanja. Sam Neville kaže kako, i da se Argento pojavila u filmu, sasvim sigurno ne bismo dobili konačan odgovor o Bourdainovu kraju, već vjerojatnije još deset neodgovorenih pitanja.

– Netko drugi neka radi film o njegovoj zadnjoj vezi, posljednjoj godini njegova života. Mene je zanimalo da napravim nešto drugo, ne konfrontaciju Argento i ostalih – rekao je filmaš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije