Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerite svoje znanje

KVIZ Rat je bjesnio i priznanje nam je puno značilo: Znate li koja država je to učinila prva?

Zagreb: Građevinski radnici
Patrik Macek/PIXSELL
15.01.2024.
u 10:01

Tog dana 12 zemalja tadašnje Europske zajednice priznalo je Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. To su bile Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina.

Hrvatska danas, 15. siječnja slavi Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske stvoreni su uvjeti za mirnodopski život, rad i razvoj na području cijele države. 

15. siječnja u kolektivnoj memoriji Hrvata zauzima posebno mjesto. Dok je rat bjesnio i odnosio žrtve, Hrvatska je 1992. dočekala priznanje za koje se krvavo borila. Tog dana 12 zemalja tadašnje Europske zajednice priznalo je Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. To su bile Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina. 

No nisu to bile jedine zemlje koje su to učinile taj dan. Poslije njih uslijedile su Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Bilo je to masovno, no ne i prvo priznanje Hrvatske. Prije toga učinila je to još jedna međunarodno priznata zemlja. Još prije njih i zemlje koje ni same, kao ni mi, još nisu bile međunarodno priznate. Koje? Te i druge činjenice o ovom važnom datumu provjerite u našem kvizu.

Komentara 2

LI
Libela
11:08 15.01.2024.

Prva nezavisna država koja nas prizna bila je Ukrajina, 11. prosinca 1991., samo nekoliko dana nakon što je i sama postala neovisna od SSSR.a. Kako smo joj se odužili? Dok je predmet bjesomučne agresije u Saboru nije bilo dovoljno ruku za odobrenje obuke ukrajinskih časnika u Hrvatskoj. To pokazuje kakvi smo mi to ljudi.

NE
Nemanadimak
10:54 14.01.2024.

U biti to su nasi prijatelji i prvi saveznici sa kojima bi diplomacija morala biti na najvecoj razini. Sve ostale ne uzimati za ozbiljno i sa dozom opreza jer ipak nam oni nisu ni prjatleji ni saveznici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije