Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kuščević: Bolje je da se referendum održi i neka narod odluči želi li reformu

Inicijativa '67 je previše' skupila je više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme
12. svibnja 2019. u 19:47 68 komentara 2986 prikaza
Inicijativa 67 je previše
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sindikalna inicijativa 67 je previše prikupila je više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv dizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina i protiv veće penalizacije za odlazak u privremenu mirovinu. Prikupljanje potpisa za taj referendum završeno je u subotu u ponoć i time su tri sindikalne središnjice koje su pokrenule tu inicijativu – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata – skupile puno više popisa od 373.568 koliko ih je najmanje potrebno za raspisivanje referenduma.

Zagreb: Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa referendum u rujnu? `Potpisivali su i stari ljudi s drhtavim rukama. I stari i mladi znaju koliko je ovo važno`

Provjera ustavnosti

Predsjednik SSSH Mladen Novosel kaže da će broj potpisa biti još veći kad do kraja tjedna stignu sve liste te da će potpise predati Saboru za 10 do 15 dana kad ih pročiste.

– Nećemo dopustiti ministru uprave Lovri Kuščeviću da s našim potpisima učini ono što je napravio prethodnim dvjema referendumskim inicijativama – kazao je Novosel. Sindikalci očekuju da će Sabor zatražiti provjeru njihovih potpisa, ali i ocjenu Ustavnog suda je li referendumsko pitanje u suglasnosti s Ustavom. Novosel ističe da su upravo zbog toga pripreme za referendum trajale tri mjeseca jer su se oko referendumskog pitanja konzultirali i s ustavnim stručnjacima.

– Mi ovim ne rušimo cijeli zakon i mirovinsku reformu nego samo tražimo da se promijene četiri uvjeta koja su navedena u referendumskom pitanju – poručuje Novosel. Sindikati očekuju da se referendum provede jer smatraju da ne postoji druga mogućnost da se promijeni ono što zahtijevaju. U prethodnim inicijativama protiv Zakona o radu, “outsourcinga” i monetizacije autocesta, sindikati su također prikupili više nego dovoljan broj potpisa, no do referenduma u tim slučajevima nije došlo jer su vlade odustajale od tih prijedloga. Sindikalci smatraju da se referednum o spornim odredbama mirovinske reforme mora održati jer je taj zakon stupio na snagu.

Inicijativa '67 je previše' Biti ili ne biti Znaju li HDZ i SDP da je referendum najgluplji način da se riješi problem

– Zakon se ne može povući, a njegove izmjene koje bi bile neki kompromis ne dolaze u obzir. Nećemo odustati, ovaj put idemo do kraja – kaže predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Sindikati smatraju da bi se referendum trebao održati u rujnu.

Premijer Andrej Plenković kratko je prokomentirao 600.000 prikupljenih potpisa.

– Poštujem referendumsku akciju kao i ostale slične akcije. Nakon procedure provjere potpisa, o referendumu će odluku donijeti Hrvatski sabor – rekao je Plenković. Iako smo preko glasnogovornika Vlade Marka Milića pitali doživljavaju li 600.000 potpisa i kao znak protesta protiv Vlade i hoće li Vlada povući mirovinsku reformu jer je izvjesna mogućnost održavanja referenduma, odgovoreno nam je da je premijer dao izjavu i da zasad neće imati druge reakcije. Ministar uprave Lovro Kuščević za Večernji list je pak rekao da je očekivao da će biti baš oko 600.000 potpisa i da ga ta brojka ne iznenađuje. Štoviše, ministar je dodao da zbog velikog broja potpisa možda neće ni biti potrebna provjera njihove ispravnosti, ali o tome će odlučiti Sabor.

67 je previše Plenković komentirao susret na štandu: 'To je bio simpatičan razgovor'

– Ako Sabor zatraži provjeru, onda će Vlada vjerojatno ponovno obvezati Ministarstvo uprave da provjeri potpise, ali ovaj put nećemo provjeravati svaki potpis jer broj prikupljenih potpisa značajno premašuje broj potrebnih, pa bi se išlo na provjeru metodom slučajnog uzorka – rekao je Kuščević. Otkrio nam je da u novom Zakonu o referendumu, koji se mjesecima čeka da ga pusti u javno savjetovanje, predviđa da neće biti potrebna provjera potpisa u slučajevima kada broj prikupljenih glasova bude daleko veći od potrebnih, kao što je slučaj s referendumom o mirovinskoj reformi.

Ministar Kuščević dodao je kako je na Saboru da odluči hoće li od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja. A na naše pitanje hoće li Vlada povući mirovinsku reformu, ministar uprave je rekao da je to teoretski moguće, ali da je bolje da se održi referendum i “neka narod odluči što želi”.

Andrej Plenković obratio se volonterima za štandom koji prikupljaju potpise za referendum 67 je previše 67 JE PREVIŠE Plenković pitao volontere na štandu: Zašto to niste skupljali prije pet godina?

Na redu financiranje stranaka

– Mirovinska je reforma kod mjerodavnih tijela EU proglašena dobrom, ali trebalo bi narodu prepustiti da odluči želi li da se ona provede. Neka svatko svojim glasom odluči i stane iza svoje odluke – rekao nam je ministar Kuščević.

Sindikati su unatoč Vladinoj protureferendumskoj kampanji u kojoj se tvrdilo da zahtjev sindikata znači manje mirovine i 45 milijardi kuna duga našim unucima, uspjeli prikupiti respektabilan broj potpisa građana. Od preksinoć je pak započelo prikupljanje potpisa za referendum Živog zida o tome da se stranke prestanu financirati iz državnog proračuna.

Video: Inicijativa '67 je previše' prikupili više od 600.000 potpisa

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar NAIVAC
  NAIVAC:

  A da mi pokrenemo novi prijedlog da minimalna plaća ne može biti ispod neto 5.000 KN ???

 • korektor1619:

  Večina potpisnika ne zna što je potpisivala, da je ugrožen mirovinski fond a time i njihove mirovine. To je obmana i prevara parazitskih sindikata i politikantskih medija. Tko je i koliko plaćao neprimjerenu promidžbu sindikata protiv vlade ?

 • istinaizlike:

  Ministre, EU je preporučila i micanje povlaštenih mirovina iz Mirovinskog, ali tu preporuku ne spominjete.