Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković komentirao susret na štandu: 'To je bio simpatičan razgovor'

Premijer je odbio komentirati današnji kontraprosvjed u Bleiburgu oko 150 pripadnika četiri uduge antifašista iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije, napomenuvši da nije vidio o čemu je riječ
11. svibnja 2019. u 17:01 15 komentara 1091 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu kako njegov razgovor s aktivistima na štandu referendumske inicijative "67 je previše" dan ranije na zagrebačkom Britanskom trgu, nije imao nikakve skrivene poruke, istaknuvši kako je Hrvatska zemlja koja želi reforme i ima Vladu koja je uvijek spremna na raspravu.

Andrej Plenković obratio se volonterima za štandom koji prikupljaju potpise za referendum 67 je previše 67 JE PREVIŠE Plenković pitao volontere na štandu: Zašto to niste skupljali prije pet godina?

- Ja ne znam odakle GONG-u takav ekstrakt jednog simpatičnog i ugodnog razgovora s dvije sindikalne predstavnice - izjavio je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon održanog govora na svečanosti u povodu Dana Europe na zagrebačkom Europskom trgu.

Naime, nevladina udruga GONG je na svojem Facebook profilu objavila fotografiju susreta premijera Plenkovića u petak navečer s volonterima koji su na Britanskom trgu u Zagrebu skupljali potpise za sindikalni referendum protiv odlaska u punu mirovinu sa 67 godina, komentirajući kako se Plenković aktivistima  obratio s pitanjem: "Zašto to niste skupljali prije pet godina?".

- Išao sam kupiti kruh, mahnuli su mi, zamolili da pređem cestu; ja sam malo razgovarao s ljudima koji potpisuju, pitao ih znaju li da je to s odlaskom u mirovinu sa 67 iz vlade SDP-a ministra Miranda Mrsića. Ja pitam kako nije bilo skupljanja potpisa prije pet godina, pa nema odgovora. To što GONG kao neovisni NGO (nevladina udruga) priča, govori više o njima - istaknuo je premijer.

Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Ako nismo za reforme, onda to treba jasno reći, a ne vapiti za reformama, a onda ih rušiti'

Za mirovinsku reformu premijer Plenković je rekao kako je to velika strukturna reforma koja ljudima osigurava veće mirovine bez diskriminacije, a koja je dobila odlične ocjene i Svjetske banke i Europske komisije i rejting agencija. Imamo zemlju koja želi reforme, dodao je.

Vezano za reformu i sindikalnu inicijativu koja se tome protivi istaknuo je kako je "ovo faza skupljanja potpisa".

- Vidjet ćemo hoće li ih biti. Ako skupe, bit će rasprave. Ako ste za reforme, tu su, imate super ocjene te reforme, imate agendu da se sruši pa ćemo vidjeti što će biti - poručio je premijer.

Na novinarsko pitanje o Vladinim demografskim mjerama koje je jučer predstavila ministrica Nada Murganić, premijer Plenković je podsjetio da je njegova Vlada puno napravila, od poreznih rasterećenja, rodiljnih naknada, sufinanciranja stambenih kredita za mlade obitelji, do izgradnje vrtića i škola. Ocijenio je kako se ide u dobrom smjeru i mijenja ozračje, a za financiranje unaprjeđenja demografske politike rješenja se traže i na razini EU, naglasio je.

Jean-Claude Juncker i Andrej Plenković GOVOR U BRUXELLESU Premijer Andrej Plenković: Računamo na pomoć za demografiju u novom proračunu EU

Premijer je odbio komentirati današnji kontraprosvjed u Bleiburgu oko 150 pripadnika četiri uduge antifašista iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije, napomenuvši da nije vidio o čemu je riječ.

Za središnju komemoraciju u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije, iduću subotu 18. svibnja, na Bleiburškom polju, naglasio je da se ona mora provoditi u skladu s austrijskim zakonima.

U intervjuu za današnji Večernji list, premijer Plenković je, uz ostalo, podsjetio da je pokrovitelj komemoracije Hrvatski sabor te poručuje da se na taj način osuđuje sve zločine poraća u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve. Rekao je da se komemorativni skup mora provoditi u skladu s austrijskim zakonima i uz poštivanje žrtava.

Bleiburg više od stotinu ljudi Prosvjedni skup na Bleiburgu: Antifašisti traže zabranu komemoracije
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • korektor1619:

  Plenković svkim danom dokazuje da je veliki političar, čovjek koji svakoj bitangi može pogledati u oči. Od vremena Oca domovine nismo imali tako velikog političara koji je spasio zemlju od bankrota i poveo u Europu.

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Kad vidim i cujem sto i kako radi takozvana "oporba Plenkovic mi izgleda kao "svemirski brod!

 • SveJeUzalud:

  ....Hrvatski ekonomist s Princetona o Plenkoviću na štandu: "Sramite se!".....štraca....