Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odobrila

Kupujemo i rakete Hellfire za Kiowe

Kiowa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
08.09.2017.
u 11:58

MORH plaća predujmom još ove godine, 3.1 mil. USD (19,7 mil. kn), rakete će isporučiti 2020., kada će MORH uplatiti još i 5 mil. kn PDV-a

Ministarstvo obrane dobilo je suglasnost hrvatske Vlade za nabavu američkih protuoklopnih raketa Hellfire za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior, nakon što je vlada SAD-a prethodno odobrila isporuku raketa Hrvatskoj. MORH će rakete platiti predujmom još ove godine, u iznosu od 3,067.378,00 USD odnosno 19,723.875,49 kuna (bez PDV-a). Definirano je da će do isporuke raketa doći 2020., kada će MORH iz proračuna uplatiti još dio novca za PDV, a u iznosu od nešto manje od 5 milijuna kuna. Kako je nabavna cijena jedne Hellfire rakete oko 125.000 dolara, i to bez PDV-a, radi se o inicijalnoj nabavi oko 25 raketa. Prva grupa hrvatskih pilota, koji će dalje obučiti ostale naše pilote, već je prošla dobar dio obuke, a uz nadzor američkih instruktora obavljena su i prva gađanja na vojnom poligonu u Slunju. Tom prigodom Kiowe su gađale iz strojnice 12,7 mm, kao i nevođenim raketama Hydra 70.

Potvrđene u Afganistanu

Vježbovne rakete Hellfire već su nabavljene i isporučene u Hrvatsku, a očekuje se da će obuka pilota na ovim raketama biti provedena do kraja studenog 2017. Spomenute rakete i dalje se smatraju vjerojatno najefikasnijim protuoklopnim raketama na svijetu, a rabe ih razne vrste helikoptera, kao i velike bespilotne letjelice (Predator, primjerice), koja nadziru nebo nad Afganistanom primjerice. Rakete proizvodi američka tvrtka Locheed Martin, teže nešto manje od 50 kg, dužine 1630 mm, kreću se brzinom od 1,3 macha, a maksimalni im je domet 8 km. Hrvatska nabavlja raketu druge generacije, AGM-114A koja koristi poluautomatsko, poluaktivno lasersko navođenje, gdje operater nišani laserskim kodiranim snopom odabrani cilj. Kada se lansira raketa ona se sama navodi na cilj. Nakon što jedan helikopter ispali raketu, on se može skloniti, a vođenje rakete do cilja može preuzeti drugi helikopter ili postrojba sa zemlje.

Kiowa
1/6

Nabavom 16 helikoptera OH-58D HRZ je u proteklih godinu dana dobio eskadrilu izvidničko-borbenih helikoptera koji su isprobani u ratnim uvjetima, a model D posjeduje znatno jači motor nego starije verzije. Namijenjeni su i civilnoj uporabi, jer svojim senzorima i kamerama mogu provoditi i noćni nadzor granica. Uvođenjem Kiowa u uporabu HRZ postaje dominantan u izviđanju i borbenom djelovanju iz zraka, a nakon dovršetka obuke i dopreme raketa Hellfire imat će i sposobnost uništavanja tenkova i ciljeva na udaljenosti od 8 km, pri čemu je helikopter skriven i izlaže samo stup s MMS-om. Tako je nazvan sustav koji se nalazi unutar kugle smještene iznad glave rotora, a sadrži senzore za termalno skeniranje, teleoptički, laserski i optičke senzore za označavanje i ciljanje.

Kiowa
1/13

Zaštita borbenih lovaca

16 OH-58D vrijede oko 1,7 milijardi kuna, no Hrvatsku ova eskadrila stoji oko 200 milijuna kuna jer je riječ o američkoj donaciji. Aparati su proizvedeni od 2010. do 2012., a u uporabi od 2012. do 2015. Kada za dvije i pol godine stignu i prave bojne rakete, HRZ će osjetno povećati svoju vatrenu moć. Kiowe se, inače ne smatraju borbenim helikopterima s obzirom na to da nisu oklopljene, nego obično idu “u paru” s moćnijim Apacheima. Uz zaštitu lovačke avijacije (prvi zrakoplovi nove borbene eskadrile također stižu 2020.), pak, i Kiowe postaju znatno sigurnije u borbenim zadaćama.

Kiowa
1/21

Komentara 48

SA
sani1
19:53 08.09.2017.

Ima se, kupuje se.

KA
kacavenda
17:03 08.09.2017.

Neka toga, mirnije se spava

DU
Deleted user
14:47 08.09.2017.

ahahaaaa, ima lijeka i za to..... https://www.youtube.com/watch?v=jUW9BCM_Tl8

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije