Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAJBOLJI STE'

Moćni helikopteri Kiowe prvi put u akciji u RH

Foto: MORH/ J. Kopi
11.05.2017.
u 11:49

OH-58D Kiowa Warrior jednomotorni je izvidničko-napadački helikopter namijenjen za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te borbu u urbanim područjima

U vojarni ''Pukovnik Mirko Vukušić'' u Zemuniku održana je prezentacija početka letačke obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

Obuka se provodi na 16 helikoptera kojima je opremljena Eskadrila helikoptera iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Na početku letačke obuke bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.

 

Ministar je zahvalio vladi Sjedinjenih Američkih Država na potpori i rekao da će u rukama hrvatskih pilota oni biti nova vrijednost u suočavanju sa suvremenim sigurnosnim ugrozama.

– Ovi helikopteri omogućuju našim Oružanim snagama dosezanje novih sposobnosti, jedan su od segmenata snažne potpore i pomoći koju smo dobili od naših strateških partnera, a koja iznosi više od pet stotina milijuna američkih dolara – rekao je ministar.

Američki vojni izaslanik brigadir Robert Mathers zahvalio je na ovoj prilici da se i osobno uvjeri kako je donacija SAD-a stavljena u uporabu i da će služiti za zajedničke interese i sigurnost.

1/9

Istaknuo je kako su mu američki instruktori, koji su jedni od najboljih i najiskusnijih pilota, potvrdili da su hrvatski piloti koje obučavaju, najbolji s kojima su do sada radili jer, uza sve ostale kvalitete, razumiju važnost obuke za hrvatsku sigurnost.

– Sretan sam jer razvijamo vojnu suradnju i što dijelimo iste vrijednosti i prioritete ne samo u jugoistočnoj Europi nego širom svijeta, zaključio je brigadir Mathers.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov zahvalio je prije svega američkoj strani i vojnom izaslaniku SAD-a na profesionalnom odnosu i suradnji te na svemu što nam pružaju u obuci pilota i tehničara. Istaknuo je i pohvalio pilote i tehničare HRZ-a i PZO-a koji daju sve od sebe da vrlo brzo usvoje sva potrebna znanja kako bi postigli punu osposobljenost, a što će na kraju povećati sposobnosti Oružanih snaga RH

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov prezentirao je ukratko karakteristike helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te objasnio kako trenutačno letačku obuku na tim helikopterima polazi osam pilota HRZ i PZO-a, a obučava ih pet američkih instruktora. 

OH-58D Kiowa Warrior jednomotorni je izvidničko-napadački helikopter namijenjen za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te borbu u urbanim područjima.

Hrvatskoj su dostavljene isključivo naoružane verzije OH-58D koje imaju nosače za vanjsko naoružanje s obje strane zrakoplova. Dostupno naoružanje su protutenkovske rakete AGM-114 ''Hellfire'', protuzračne rakete ''Stinger'', spremnici s nenavođenim raketama ''Hydra-70'' te 12,5 milimetarska strojnica.

U početnom ciklusu obuke nalazi se prva skupina hrvatskih pilota koja će nakon završetka obuke dobiti certifikate o osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke te će dalje kao obučavatelji nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote. Na isti način obučavat će se i zrakoplovno-tehničko osoblje.

 

 

 

 

 

 

Komentara 42

DU
Deleted user
16:39 11.05.2017.

gospodine ministre obrane osnivati strategiju na tudjoj tehnickoj moci je apsurdno vise vrijedi u obrambenom ratu npr.1000 karlovcana sa domacim puskama i pistoljima nego svi strani helikopteri hvaliti se sa tudjom moci je tragikomicno hvala

DU
Deleted user
20:34 11.05.2017.

sto ce nam ratna tehnika mi nemamo ni za gorivo i odrzavanje te tehnike jos malo nece imati tko voziti ni obicne kamione govorite da covjek mora biti u sredistu svega sto je vasa ispraznica ministre obrane o militarizaciji morha sto he s tim .hvala

ZG
zgblabla
13:40 11.05.2017.

nisam za oružje nikada ali treba se po malo sprmati uvijek.....90-tih smo bili s pimpe.....u ruci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije