Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WEBINAR i PREDAVANJE HGK-a

Kupnja nekretnina u Hrvatskoj i Austriji izazvala u Beču veliko zanimanje

Podružnica Hrvatske gospodarske komore u Beču
Foto: HGK, Beč
1/7
26.05.2023.
u 22:41

Direktorica Paulitsch je za Večernji list rekla kako su neke gradišćansko-hrvatske tvrtke kao i pojedinci spremni za ulaganja u Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo

“Direktan povod za organizaciju ovog događanja je suradnja s našim udrugama i zajednicom koja djeluje u Austriji. Oni su izrazili želju za ovim događanjem, a naše je Predstavništvo upravo mjesto gdje zainteresirani investitori iz Austrije i Hrvatske na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije. Događanje smo organizirali u suradnji s Hrvatskom gospodarskom agencijom iz Gradišća, čiji članovi su gradišćanski Hrvati. Hvala im ovom prilikom na suradnji, kao i na iskazanom interesu za investiranje u Hrvatsku, što u turističke svrhe, što u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta“, rekla je jučer direktorica Predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Austriji, Daniela Reinisch, u svom govoru na predavanju, točnije rečeno webinaru, organiziranom u Beču pod naslovom “Kupnja nekretnina u Austriji i Hrvatskoj-ulaganje”, a što je kasnije ponovila i za Večernji list. 

Predavanju odnosno webinaru, koje se je moglo pratiti i online, što je bilo vrlo važno jer se radi o zainteresiranim kupcima ne samo u Austriji nego i u Hrvatskoj i šire, bio je nazočan i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Silvio Kus. Među nazočnima, među ostalima, bio je i budući austrijski trgovinski ataše u Hrvatskoj (opp. od kolovoza 2023.), Gerhard Schlattl.

“Austrija je za Hrvatsku jedno od važnijih, tradicionalno jakih, tržišta. Naime, Austrija je naš drugi najvažniji investitor, s 4.898,6 milijuna eura uloženih u Republiku Hrvatsku od 1993. do danas, s time da se u posljednjih nekoliko godina bilježe značajnije investicije u izvozno orijentirani proizvodni sektor. Postojanje tih dugih i jakih veza ne znači i manjak izazova na tom putu. Stoga je Predstavništvo HGK u Austriji na predavanje pozvalo i odvjetnicu Tanju Cukon, koja je zainteresiranima za kupnju nekretnina u Austriji i Hrvatskoj dala niz važnih zakonsko-pravnih uputa i savjeta”, istaknula je Reinisch. Naravno, sve to s ciljem da ulagači ne ulete u poteškoće i nepredviđene situacije i na vrijeme potraže pravnu pomoć.

VEZANI ČLANCI:

“Na webinaru je bilo riječi o poslovnoj, kao i o privatnoj kupnji, razgledavanju nekretnina, pravnim provjerama i eventualnim suglasnostima koje je potrebno ishoditi od nadležnih vlasti. Polaznici su mogli saznati više o mogućnostima financiranja i troškovima te na to posebno obratiti pažnju kada se dobije ponuda od strane prodavatelja, kao i sve ostalo vezano za kupoprodajni ugovor i povjerenstvo, kao i za korake potrebne za uknjižbu u zemljišne knjige”, rekla nam je odvjetnica Cukon. Istaknula je kako procedure kod kupnje nekretnina nisu baš jednostavne i za svakoga posve jasne, te je za potencijalnog kupca najbolje da za svoj ulagački pothvat potraži pomoć pravnih, financijskih i ostalih stručnjaka.

Direktorica Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću Klaudia Paulitsch je na kraju zahvalila svima nazočnima na dolasku, kao i online sudionicima na prijavi za webinar.

Direktorica Paulitsch je za Večernji list rekla kako su neke gradišćansko-hrvatske tvrtke kao i pojedinci spremni za ulaganja u Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo. Posebice na području turizma i proizvodnih kapaciteta, kao na primjer u obnovljive izvore energije i recycling otpada.

“Imamo upite i iz Hrvatske za ulaganje u Gradišće. Dakle, postoji obostran interes i to je ono zbog čega je izuzetno dobro da naša Hrvatska gospodarska agencija u Gradišću ima usku suradnju s Predstavništvom Hrvatske gospodarske komore u Austriji. Jer zajednički smo jači!”, naglasila je Paulitsch.

Vezano uz daljnje planove Predstavništva HGK u Austriji, direktorica Reinisch je najavila „sljedeće webinare odnosno predavanja na teme od najvećeg interesa za tvrtke, poput porezno-pravnih pitanja i teme izaslanja radnika“.

VEZANI ČLANCI:

“Krajem godine planiramo krovno događanje u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom (WKO), gdje ćemo okupiti gospodarstvenike iz Hrvatske i Austrije, a detalje ćemo objaviti u narednom razdoblju“, istaknula je Reinisch. Dodala je kako je “izuzetno važno da učimo jedni od drugih, jer to dodatno jača hrvatsko-austrijske bilateralne odnose i gospodarstva naših dviju zemalja”.

“Današnja edukacija prva je u nizu Predstavništva te vas sve pozivam da redovito pratite stranice HGK gdje će biti dostupne informacije o novim seminarima i webinarima. Za sva pitanja i nedoumice, Predstavništvo HGK u Beču stoji vam na raspolaganju”, poručila je svima nazočnima direktorica Reinisch.

Ono što svakako treba također istaknuti je veliko zadovoljstvo kako direktorice Podružnice HGK u Beču Daniele Reinisch tako i direktorice Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću Klaudie Paulitsch velikim zanimanjem i odazivom polaznika jučerašnjeg prvog predavanja odnosno sudionika webinara o kupnji nekretnina, među kojima je bilo i poznatih austrijskih odvjetnika, financijaša i gospodarstvenika. U svakom slučaju važan i svake pozornosti vrijedan gospodarski događaj!

VIDEO Bosanskohercegovački i mađarski čelnici pridružili se skupu potpore predsjedniku Srbije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije