Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neformalni kanali komuniciranja

Moskva opovrgla izjavu šefa austrijske diplomacije: 'Bili smo iznenađeni. Mi o tome ne znamo ništa'

Russian Foreign Minister Lavrov holds a news conference, in Moscow
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
1/3
24.05.2023.
u 18:01

“Austrija, koja je jasno stala na stranu Zapada, u svojoj neprijateljskoj politici prema Rusiji, odrekla se svoje dotadašnje neovisne  uloge u vanjskoj politici i odbacila načelo neutralnosti”, poručila je glasnogovornica ruskog MVP-a Austrijancima

Pod naslovom “Moskva se čudi Schallenbergu” i podnaslovom “Rusija ostala začuđena izjavom austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga (ÖVP) o neformalnim komunikacijskim kanalima s Moskvom” austrijski dnevni list “Kleine Zeitung” danas prenosi izjavu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marie Zakharove, danu državnoj ruskoj izvještajnoj agenciji TASS, u kojoj opovrgava navode iz intervjua šefa austrijske diplomacije Alexandera Schallenberga danog njemačkom dnevnom listu “Die Welt”.

Schallenberg je navodno za “Die Welt”, u izdanju od ponedjeljka, potvrdno odgovorio na novinarski upit, da li Austrija održava neformalne komunikacijske kanale s ruskom vladom. Istakao je kako je to ”važno” napomenuvši: “Zapad mora nastaviti razgovarati s Rusijom. Američka administracija isto to čini. Rusija je najveći geografski susjed EU-a i najveća nuklearna sila na ovom planetu”, rekao je Schallenberg, piše Kleine Zeitung. Dodao je kako Moskva sjedi za stolom u brojnim međunarodnim organizacijama, i primjerice, važan je akter u provedbi klimatskih i ekoloških ciljeva širom svijeta.

VEZANI ČLANCI:

“Moramo pokazati jasan stav kod procesuiranja ruskih ratnih zločinaca u Ukrajini i u pozivanju političkog vodstva na odgovornost za ratne zločine i zločin agresije”, rekao je Schallenberg za “Die Welt” dodavši: “Ali Zapad mora i dalje nastaviti razgovarati s Rusijom i trebao bi koristiti međunarodne forume, kao što su Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Ujedinjeni narodi (UN), kako bi naša jasna stajališta dali na znanje u direktnoj razmjeni mišljenja”.

Nakon svega izrečenog i objavljenog, odmah se je oglasila i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Zakhareva: “Bili smo iznenađeni kada smo saznali da Beč ima neformalne kanale komuniciranja s ruskim vlastima. Mi o tome ne znamo ništa.” Zakhareva je također istaknula kako ne postoje pitanja o kojima bi Moskva i Beč uopće vodili neformalni dijalog.

“Austrija, koja je jasno stala na stranu Zapada, u svojoj neprijateljskoj politici prema Rusiji, odrekla se svoje dotadašnje neovisne  uloge u vanjskoj politici i odbacila načelo neutralnosti”, poručila je glasnogovornica ruskog MVP-a Austrijancima.

VEZANI ČLANCI:

Glasnogovornica je komentirala još jednu izjavu austrijskog šefa diplomacije Schallenberga, da bi se, ako bi se osobno sreo sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, zbog diplomatskog kodeksa s njim samo “kratko rukovao”, ali s zadrškom.

“Što se tiče njegove emocionalne zdvojnosti zbog potreba da se rukuje s ruskim ministrom vanjskih poslova tijekom hipotetskog susreta s njime, želimo ministru Schallenbergu zajamčiti, da se s njime nitko neće doći rukovati”, poručila je Zakhareva austrijskom ministru vanjskih poslova Alexanderu Schallenbergu.

Kao što je primjetno, ni diplomacija u svijetu više nije ono što je nekada bila.

VIDEO 'U takvom smo stanju da bi mogli je*eno izgubiti Rusiju! Riskiramo gubitak rata u Ukrajini‘

Komentara 3

SA
saudinus
18:14 24.05.2023.

Stranka terora se našla uvrijeđena

BR
Brankko
01:01 25.05.2023.

Pravo ime: Marija Zaharova. Kh oćemo li to skh vatiti? Jest da je na suprotnoj strani od razuma, ali hajde da ju zovemo njezinim imenom a ne "engleskim".

OO
Oohootutkalo
23:17 24.05.2023.

Diplomatija je propala i nema izgleda da da rezultat.Dva cilja u ovom sukobu su postignuta: EU se oslobodila zavisnosti od ruskih energenata i drugo, ekonomski je Rusija platila veliku cijenu.Sad se samo ceka da Zelensky shvati da je bespotrebo dalje stradanje naroda, jer se u prekid sukoba Zapad ne zeli mjesati. Odluka je Zelenskog da smanji emocije.Rat dalje nema smisla, a diplomatija PROPALA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije