Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEMELJ STANJE NA TRŽIŠTU

Ikeini Kupci požalili se na razlike u cijenama, dobili smo objašnjenje zašto dolazi do odstupanja

Općina Rugvica je jedna od općina Zagrebačke županije nastala 1993.godine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
30.01.2023.
u 12:28

Uspoređujući cijene na različitim tržištima, navodi Ikea, gotovo polovica asortimana, odnosno više od 4500 proizvoda jeftinije je nego na Ikeinom tržištu u Italiji, i to u prosjeku za 17,7 posto

Ikea, skandinavski lanac trgovina s ponudom namještaja i proizvoda za kućanstvo vrlo je popularan u Hrvatskoj, no neki su se kupci nedavno požalili na razlike u cijenama. Naime, primijetili su kako se cijene proizvoda znatno razlikuju u poslovnicama u Europi. Primjerice, za stolac Tossberg navode kako je cijena u Italiji 139 eura, dok je isti proizvod u Hrvatskoj 218,86 eura. Iz Ikee su za Večernji list objasnili razloge odstupanja u cijenama.

– Kada tvrtka IKEA ulazi na neko tržište, temelj za određivanje cijena je stanje na tom tržištu, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, prihode građana, kao i prisutnost konkurencije. Sve su to elementi koji u konačnici utječu na konačnu cijenu proizvoda i najčešći su razlozi zašto i u geografski vrlo bliskim zemljama dolazi do odstupanja u cijenama proizvoda – uvodno pojašnjavaju.

Uspoređujući cijene na različitim tržištima, navodi Ikea, gotovo polovica asortimana, odnosno više od 4500 proizvoda jeftinije je nego na Ikeinom tržištu u Italiji, i to u prosjeku za 17,7 posto

Ikea
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Ikea Hrvatska ima više od 6000 proizvoda koji su jeftiniji nego u Sloveniji, u prosjeku za 13,5 posto. Gotovo dvije trećine proizvoda u hrvatskoj Ikei jeftinije je od onih na Ikeinom tržištu u Austriji, u prosjeku za 22,5 posto. Ta su dva tržišta, austrijsko i talijansko, bila najrelevantnija za strategiju kreiranja cijena kada je prije osam godina otvorena robna kuća Ikea Zagreb – dodaju te navode primjere.

– Kivik dvosjedi i trosjedi, kao i Ektorp dvosjedi, Vittsjo stolovi i određene vrste Lack stolova (npr. dimenzija 90 x 55 u različitim bojama) neki su od najprodavanijih Ikeinih proizvoda sa znatno nižom cijenom u Hrvatskoj u odnosu na Austriju, Sloveniju i Italiju. Također, valja spomenuti da su pojedine serije namještaja, poput Kallax ili Besta rješenja za odlaganje, u Hrvatskoj u prosjeku znatno jeftinije u odnosu na navedene zemlje – ističu.

Početkom prošle godine, kako navode, zbog sve većih troškova poslovanja napravili su korekciju cijena na globalnoj razini.

– No, uvijek smo tražili dodatne načine i mogućnosti kako bismo svoju ponudu učinili što dostupnijom, danas više nego ikada prije s obzirom na to da su mnogi ljudi suočeni sa znatno većim životnim troškovima. Zato smo prošlog listopada odlučili sniziti cijene do 20 posto za dio Ikeina asortimana, uključujući neke od najpoznatijih proizvoda poput Kallax rješenja za pohranu ili Malm okvira za krevete. Pristupačnost naših proizvoda i dalje je ključni čimbenik uspjeha za nas u tvrtki Ikea – zaključuju.

Ključne riječi

Komentara 3

TE
Templo
09:45 31.01.2023.

Najveca sramota je Bauhaus, kod nas je drasticno skuplji nego u DE, zato nikada ne kupujem kod njih.

ST
stefj
15:56 30.01.2023.

Nije IKEA tu jedina. Ako se pogleda Bauhaus, ista stvar, gledam neki dan najobičnija lampa, 3 puta skuplja nego u Njemačkoj. Tamo 34,90 €, tu kod nas 99,00 €... Bilo je tako i prije, jedino je sada puno lakše usporediti...

SP
Stari panj
23:28 30.01.2023.

Cijene su kod nas veće zbog skupe i neučinkovite država. Hvala HDZ i AP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije