Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kulturnjaci osuđuju napade na Frljića

Ravnatelji riječkih kulturalnih ustanova zgroženi su atmosferm zastraživanja i skandala te podsjećaju da je kultura prostor slobode
17. ožujka 2016. u 11:10 5 komentara 1083 prikaza
Oliver Frljić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

I ravnatelji riječkih ustanova u kulturi digli su svoj glas zbog prijetnji redatelju i intendantu HNK Ivana pl. Zajca Oliveru Frljiću.  

- Otvorene prijetnje i teror nisu samo nedopustivi udar na samo jednog čovjeka i instituciju koju vodi, već na sve nas, na sve građane koji ovdje žive i koji žele da Rijeka ostane zapamćena kao kulturna prijestolnica, a ne mjesto nasilja nad kulturom - kažu u priopćenju ravnatelji Gradskog lutkarskog katališta, Gradske knjžnice, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art kina.

Navodeći da su zgroženi atmosferom zastrašivanja i skandala koja se gradi oko Zajca i njegova intendanta podsjećaju da je kultura oduvijek bila prostor slobode, a sloboda govora, mišljenja, izražavanja, informiranja i kretanja preduvjet kulturnog djelovanja.

- HNK Ivana pl. Zajca jedna je od najvažnijih ustanova u kulturi ne samo u gradu Rijeci i županiji već i u Hrvatskoj, predvodnik slobode stvaralaštva. Intendant te institucije naš je kolega i sugrađanin koji je za svoj rad nagrađen brojnim domaćim i međunarodnim nagradama. Stoga dižemo svoj glas protiv huškačkih metoda i linča koje svojim javnim izjavama pojedini političari potiču, a država šutnjom odobrava jer ono što danas proživljava naš kolega sutra čeka nas i sve one koji imaju potrebe za kulturom kao nasušnim prostorom slobode.- upozoravaju dodajući da je posljednji trenutak da "kao slobodni pojedinci i građani ustanemo protiv nasilja koje je samo u najmračnijim povijesnim razdobljima nasrtalo na kulturne djelatnike i ustanove."

>> Frljić u akciji: Na pročelju HNK u Rijeci osvanuo portret Bojana Glavaševića

Elipso

  • mobitel20:

    Jugonacionalisticke Obijeve lutke. Na sto se sve ljudi srozaju...

  • stomugromova:

    što je Frljić i njegovo djelo,nego izraz nasilja nad hrvatskom kulturom ! Mene zanima tko je tom redikulu i ubačenom trofaznom provokatoru izdao hrvatske dokumente ?

  • Meter:

    Podrška slobodi u umjetnosti i kulturi uvijek je dragocjena