Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARK PRIRODE Vedrana Vela Puharić izbrojila je čak 70 sakralnih objekata na planini

Kulturna karta Biokova kao najbolji turistički 'mamac'

27.11.2008.
u 16:24

Da se Biokovo ne koristi dovoljno kao turistički “mamac”, stalno se ponavlja na raznim turističkim skupovima. Manje se govori o kulturnoj baštini ovog masiva o kojemu malo znaju i domaći, a kamoli stranci.

Nalete li tijekom svojeg izleta na kakvu crkvu, kapelicu ili stećak, teško će u postojećim brošurama naći objašnjenje. Tko će im, primjerice, reći da je Crkva sv. Roka izgrađena i podignuta u znak zavjeta protiv epidemije kuge i da je i car Franjo Josip, vidjevši je, dao 100 forinti za obnovu?

Iz brošura to neće doznati, jer Makarsko primorje i nema kulturnu kartu.

Vedrana Vela Puharić iz Parka prirode Biokovo, nakon godina istraživanja i šetnji Biokovom, izbrojila je čak 70 sakralnih objekata i sve ih “materijalizirala” u atraktivnoj brošuri u čijoj su izradi pomogle sve općine i turističke zajednice koje se prostiru preko područja parka prirode, a čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture. Fotografije crkvica, makete, pa čak i predmete koji se vezuju uz život nekadašnjeg Biokova, autorica je izložila u Galeriji Antuna Gojaka, a tamo će se moći pogledati do 6. prosinca.

Danas je, osim različitih objekata, često i prostor uništen zbog nemara ili trenutačnog interesa pojedinca.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije