Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zdravstvo ispolitizirano'

Kujundžić: Pripremamo izmjene u hitnoj; Strenja Linić: Ministre, morate otići...

Milan Kujundžić i Ines Strenja Linić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
16.08.2018.
u 22:56

20 godina radim kao kliničar, i magistrirala sam i doktorirala, a o mom radu mogu govoriti samo moji pacijenti, rekla je Strenja Linić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je u četvrtak, gostujući u Temi dana HRT-a, kako je sustav hitne medicinske pomoći potrebno mijenjati dodavši da se zadnjih godinu dana intenzivno pripremaju promjene kojima bi se dodatno povećale ovlasti i pojačala edukacija medicinskih sestara i tehničara po uzoru na europske zemlje.

"Zadnju godinu intenzivno pripremamo u tome pravcu promjene, s jedne strane smo svjesni da nikad nije dovoljno timova koji će žurno izaći na teren i spašavati živote, a s druge strane smo svjesni da sustav treba mijenjati i prilagođavati svijetu. Većina razvijenih zemlja u hitnoj službi nema ni jednog liječnika ili ih ima vrlo malo" kazao je Kujundžić upitan o izmjenama Zakona o hitnoj pomoći posebice u dijelu koji se odnosio na povećanje ovlasti i dodatnu edukaciju sestara i tehničara.

Hrvatska, kaže, po broju liječnika u hitnoj medicini u odnosu na broju stanovnika prednjači u EU.

Milan Kujundžić i Ines Strenja Linić
1/6

Najavio je i kako se priprema sustav paramedikusa, educiranih ljudi s licencom koji izlaze na teren i u hitnim situacijama naprave isto što bi napravio i liječnik.

Dodao je kako u tom slučaju postoji određeni otpor Komore i sestara.

Ponovio je da otkad je on ministar iz Zagrebačke županije nije bilo zahtjeva za povećanjem timova hitne medicinske pomoći.

Komentirajući problem nedostatka liječnika u malim mjestima te na otocima, kazao je kako se trenutno rješava problem hitnog zbrinjavanja pacijenata s otoka te su u pripremi eu-natječaji za kupovinu šest brodica kao i nabavka aparata koji istog trenutka rade analizu iz jedne kapi krvi.

Mostova saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić poručila je ministru Kujundžiću kako o njoj i njezinom liječničkom radu mogu govoriti samo njezini pacijenti dodavši kako o njemu kao liječniku može reći sve najbolje ali da je kao ministar loš i zato mora otići.

Pogledajte video - Kako se građani nose s toplinskim valom

"20 godina radim kao kliničar, i magistrirala sam i doktorirala, a o mom radu mogu govoriti samo moji pacijenti", rekla je Strenja Linić komentirajući za Hinu Kujundžićevu današnju izjavu kako ona i šef njezine stranke Božo Petrov manje znače u hrvatskoj medicini nego on u hrvatskoj poljoprivredi.

 Ne želi se, kaže, spuštati na osobnu razinu no dodaje kako je Milan Kujundžić kao ministar imao dovoljno vremena urediti sustav hitne pomoći.

"Hrvatsko je zdravstvo ispolitizirano, a Kujundžić je u zdravstveni sustav stavljao svoje bivše kolege iz Hrvatske zore", zaključila je Strenja Linić.

Komentara 46

VI
VisAVis2
23:56 16.08.2018.

Starenja i Petrov su liječnici, jedan i drugi utekli od ordinacija! Ni Granić nije ništa bolji! Liječnici su simptomatično zanimanje od kojega bježe oni koji ga završe, najradije u politiku! Petrov je naguzio Mostarski Dom zdravlja, koji ga je stipendirao! Kujundžić je izdajnički prevarant od čovika, a ka dotur ne znam i bolje da ne znam! U konkretnom pak slučaju, pokojnom nije ni trebala prva pomoć, već su mu trebali zvat popa! Dakle, oporba opet: uništa!

CH
Challenger
23:38 16.08.2018.

Jučer u 7 i 15 minuta mi je u bolnici preminula mater! Nije bilo ni jednog doktora u blizini! Ministre! Gdje su nestali doktori? Zašto ujutro na Veliku Gospu nije bilo ni jednog doktora na odjelu? Zašto mi je mater morala umriti??

Avatar Mi sami
Mi sami
08:30 17.08.2018.

U Hrvatskoj po priznanju vlasti nedostaje oko 4.000 liječnika! Razlog ne naravno novac. Zanimljivo da svake godine imamo 1,5 MILIJARDI kn za nevladine udruge parazita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije