Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić: Pripremamo izmjene u hitnoj; Strenja Linić: Ministre, morate otići...

20 godina radim kao kliničar, i magistrirala sam i doktorirala, a o mom radu mogu govoriti samo moji pacijenti, rekla je Strenja Linić.
16. kolovoza 2018. u 22:56 46 komentara 6984 prikaza
Milan Kujundžić i Ines Strenja Linić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je u četvrtak, gostujući u Temi dana HRT-a, kako je sustav hitne medicinske pomoći potrebno mijenjati dodavši da se zadnjih godinu dana intenzivno pripremaju promjene kojima bi se dodatno povećale ovlasti i pojačala edukacija medicinskih sestara i tehničara po uzoru na europske zemlje.

Milan Kujundžić Smrt Mattea Ružića Kujundžić: Sustav je funkcionirao, a obdukcijom će se utvrditi je li u podlozi bila još neka bolest

"Zadnju godinu intenzivno pripremamo u tome pravcu promjene, s jedne strane smo svjesni da nikad nije dovoljno timova koji će žurno izaći na teren i spašavati živote, a s druge strane smo svjesni da sustav treba mijenjati i prilagođavati svijetu. Većina razvijenih zemlja u hitnoj službi nema ni jednog liječnika ili ih ima vrlo malo" kazao je Kujundžić upitan o izmjenama Zakona o hitnoj pomoći posebice u dijelu koji se odnosio na povećanje ovlasti i dodatnu edukaciju sestara i tehničara.

Hrvatska, kaže, po broju liječnika u hitnoj medicini u odnosu na broju stanovnika prednjači u EU.

Milan Kujundžić i Ines Strenja Linić
1 / 6
Milan Kujundžić

Najavio je i kako se priprema sustav paramedikusa, educiranih ljudi s licencom koji izlaze na teren i u hitnim situacijama naprave isto što bi napravio i liječnik.

Dodao je kako u tom slučaju postoji određeni otpor Komore i sestara.

Ponovio je da otkad je on ministar iz Zagrebačke županije nije bilo zahtjeva za povećanjem timova hitne medicinske pomoći.

Prosvjed stanovnika Zaprešića ispred zgrade poglavarstva zbog mladića koji je preminuo Dario Markas Pažljivo s optužbama, mom bratu nije mogao pomoći nitko

Komentirajući problem nedostatka liječnika u malim mjestima te na otocima, kazao je kako se trenutno rješava problem hitnog zbrinjavanja pacijenata s otoka te su u pripremi eu-natječaji za kupovinu šest brodica kao i nabavka aparata koji istog trenutka rade analizu iz jedne kapi krvi.

Mostova saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić poručila je ministru Kujundžiću kako o njoj i njezinom liječničkom radu mogu govoriti samo njezini pacijenti dodavši kako o njemu kao liječniku može reći sve najbolje ali da je kao ministar loš i zato mora otići.

Pogledajte video - Kako se građani nose s toplinskim valom

"20 godina radim kao kliničar, i magistrirala sam i doktorirala, a o mom radu mogu govoriti samo moji pacijenti", rekla je Strenja Linić komentirajući za Hinu Kujundžićevu današnju izjavu kako ona i šef njezine stranke Božo Petrov manje znače u hrvatskoj medicini nego on u hrvatskoj poljoprivredi.

 Ne želi se, kaže, spuštati na osobnu razinu no dodaje kako je Milan Kujundžić kao ministar imao dovoljno vremena urediti sustav hitne pomoći.

"Hrvatsko je zdravstvo ispolitizirano, a Kujundžić je u zdravstveni sustav stavljao svoje bivše kolege iz Hrvatske zore", zaključila je Strenja Linić.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • VisAVis2:

  Starenja i Petrov su liječnici, jedan i drugi utekli od ordinacija! Ni Granić nije ništa bolji! Liječnici su simptomatično zanimanje od kojega bježe oni koji ga završe, najradije u politiku! Petrov je naguzio Mostarski Dom zdravlja, koji ga je stipendirao! ... prikaži još! Kujundžić je izdajnički prevarant od čovika, a ka dotur ne znam i bolje da ne znam! U konkretnom pak slučaju, pokojnom nije ni trebala prva pomoć, već su mu trebali zvat popa! Dakle, oporba opet: uništa!

 • Challenger:

  Jučer u 7 i 15 minuta mi je u bolnici preminula mater! Nije bilo ni jednog doktora u blizini! Ministre! Gdje su nestali doktori? Zašto ujutro na Veliku Gospu nije bilo ni jednog doktora na odjelu? Zašto mi je mater morala umriti??

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  U Hrvatskoj po priznanju vlasti nedostaje oko 4.000 liječnika! Razlog ne naravno novac. Zanimljivo da svake godine imamo 1,5 MILIJARDI kn za nevladine udruge parazita.