Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt Mattea Ružića

Kujundžić: Sustav je funkcionirao, a obdukcijom će se utvrditi je li u podlozi bila još neka bolest

Milan Kujundžić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Vecernji list
16.08.2018.
u 17:48

Ministar Kujundžić dao je izjavu za medije u Ministarstvu zdravstva kako bi javnost informirao o inspekcijskom nalazu

Zdravstveno-inspekciji nadzor Ministarstva zdravstva utvrdio je kako nije bilo propusta prilikom postupanja Hitne medicinske pomoći, odnosno tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića.

Naime, premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem koji je premijera detaljno izvijestio o obavljenom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru povodom tragične smrti Mattea Ružića, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić, a ministar je medije kasnije informirao o inspekcijskom nalazu.

Od Zavoda za sudsku medicinu očekuje se i detaljno izvješće vezano uz obdukciju preminulog Ružića.

Sustav je uistinu funkcionirao, postupljeno je prema hrvatskoj regulativi i standardima koji Hrvatska ima – kazao je ministar Kujundžić.

– U 17.27 sati je došao prvi poziv u call centar županijske hitne službe i tada djelatnica prepoznaje da je to najvažnija žurnost i aktivira tzv. crveni sustav, no ima informaciju da je liječnik u Vinogradskoj i da bi mu trebalo 20 minuta te zato isti tren ona aktivira prvu liniju u Zaprešiću gdje u roku od tri minute su medicinska sestra i vozač bili kod pacijenta – rekao je ministar te dodao:

– Već prije toga je jedna medicinska sestra koja se našla na mjestu događaja počela s postupkom reanimacije, mladić nije imao puls, a isto stanje zatiče i medicinska sestra iz doma zdravlja s tim da stavlja tubus i pristupa reanimaciji. I dalje nema pulsa, nakon 20 minuta stigao je tim jedan s liječnikom i konstatirao da je smrt nastupila. Smrt je nastupila u vrlo kratkom vremenu i zato govorimo nagla smrt. Pacijent je imao astmu. Mi koji smo u medicini i posebice kad se konzultiramo s drugim specijalistima znamo da se od astme ne umire naglom smrću, vjerojatno je u podlozi još neka bolest, ali pričekajmo nalaz obdukcije – naglasio je ministar Kujundžić.

– Obitelji želim prenijeti još jednu iskrenu sućut. Medicina nije svemoćna, postoje bolesti od kojih ljudi umiru – kazao je on.

>> Ispraćaj Mattea Ružića

Milan Kujundžić
1/14

U nedjelju je na ulici u Zaprešiću pozlilo 22-godišnjem Matteu Ružiću, kojemu je u pomoć prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, a tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo.

Komentara 246

Avatar southman
southman
18:12 16.08.2018.

Ovaj nesretni slučaj treba ispitati do kraja i utvrditi pravu istinu a ne zaključivati i optuživati napamet kao što traže pojedini nazovi mediji i nazovi psihijatar Petrov !?

Avatar tonci123
tonci123
18:00 16.08.2018.

Žalosno kolika se prašina digla.... i što rade ovi lijevi i mediji... iskrena sućut obitelji...

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
20:01 16.08.2018.

Koliko je Degutantno politiziranje crvenih medija, lesinara iz oporbe, Bozu Petrova zvanog Hijena , njegove mostovce kako iz tudje nesrece probaju profitirati i prikupiti koji politicki poen , natjecu se tko ce gore i podlije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije