Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Mosulu prva božićna misa nakon tri godine džihadističke vladavine

Oklopna i vojna vozila bila su stacionirana pored crkve gdje je izvješena fotografija kršćanskog "mučenika"
24. prosinca 2017. u 10:43 5 komentara 727 prikaza
Mosul
Foto: Andrea DiCenzo/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Crkva sv. Pavla u Mosulu ponovno je u nedjelju odzvanjala božićnim napjevima prvi put nakon 2013. u tome gradu koji je u srpnju vraćen iz ruku džihadističke skupine, tzv. Islamske države nakon devet mjeseci krvavih sukoba.

papa Franjo Božićno obraćanje Papa: Reforma kurije je spora, no odustajanje bi bilo samouništenje

U vjerskom zdanju patrijarh msgr. Louis Sako pozvao je više desetaka vjernika na molitvu za "mir i stabilnost u Mosulu, Iraku i u svijetu".

Oklopna i vojna vozila bila su stacionirana pored crkve gdje je izvješena fotografija kršćanskog "mučenika" iz Mosula kojeg su ubili džihadisti, podsjećajući vjernike na tri godine samoproglašenog "kalifata".

Džihadisti su tijekom tog razdoblja progonoili vjerske manjine, posebice jezide te kaldejske kršćane iz Ninive što je izazvalo masovni egzodus.

 Mosul, drugi najveći grad u Iraku imao je do rata veliku kršćansku zajednicu.

Sirija je sekulana muslimanska dražva, a procjenjuje se da je 13 posto stanovništva kršćanske vjeroispovijesti. 

>> Reutersove fotografije godine

Mosul
1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
OTKRILI Spasenje Ove poznate osobe dotakle su dno života i spas pronašle u Bogu Vjeroučitelj Krešimir Bagarić Renata Rašović Kako je dijete posrnulog školskog vjeroučitelja poučilo vjeri Josip Bozanić Analiza Može li poruka Bozanića izvući ljude iz rovova?

 

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • ibiza:

    samo napred krscani ,imate punu ptporu od nas i cuvajte koljevljke krscanstva.....

  • Tihi:

    U Mosulu prva božićna misa nakon tri godine džihadističke vladavine, opet velika pobjeda Katolika . Iako se rjeđe mole od muslimana koji se smo mole i klanjaju umjesto da se uče ratovati na dozvoljen i propisan način sa zrakoplovima i ... prikaži još! i raketama i dronovima modernom tehnologijom a ne kukavice sa noževima i kalašnjikovima !o i onda još na svojim terenima i u svojim gradovima Državama !! ....Vidi se čiji je Bog ko Bog ! I kome je podario više masivno više i bolje oružje za daleko manje molitve ali za preciznije pogotke iz velike udaljenosti i Božje visine .....