Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović za jačanje

Centralna uprava je neučinkovita i nije u skladu s potrebama građana

Ivo Josipović u Križevcima
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
24.04.2014.
u 14:15

U povodu 762. obljetnice Križevaca svečanost je uveličao i predsjednik RH, Josipović, koji je uz gradonačelnika Branka Hrga govorio o potrebi jačanja lokalne samouprave

Predsjednik RH Ivo Josipović ocijenio je danas u Križevcima, gostujući na svečanosti uz Dan grada, kako lokalnu samoupravu u državi treba ojačati, za što će se, kaže, i osobno zalagati.

- Lokalna samouprava mora ojačati, kao i njen poduzetnički duh, ali mi takav model danas nemamo, već onaj u kojem su i centralna i lokalna uprava neefikasni i nisu u skladu s potrebama građana - poručio je Josipović, istaknuvši da su potrebne promjene prema jačanju, ali i, kazao je, sažimanju lokalne samouprave i davanju financijskih instrumenata kojima će biti efikasnija.

Govoreći kako u Hrvatskoj postoji "tendencija odumiranja manjih mjesta", najvažniji su u njima ljudi koji moraju smoći snage, jer u tome je, prema Josipoviću, i budućnost Hrvatske.

Time je replicirao križevačkom gradonačelniku i predsjedniku HSS-a Branku Hrgu, koji je apelirao na Josipovića da svojim autoritetom zaštiti lokalnu samoupravu i ojača decentralizaciju, jer "ukidanje ureda i institucija koje su i stoljećima u nekim gradovima nije dobra poruka, budući da s njima iz grada odlaze i ljudi".

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Hrg je komentirao kako je državni aparat nefunkcionalan, jer koči i ne omogućava stvaranje bolje klime u društvu.
- O je takav već 20 godina ali se mora riješiti, protočnost dokumentacije i kadrova između resora - na taj način ubrzalo bi se i izdavanje dozvola, državne imovine, pokrenuo bi se i investicijski ciklus - poručuje Hrg.

Križevci danas slave svoj dan, 762 su godine od proglašenja slobodnoga kraljevskoga grada poveljom bana Stjepana. U pohode rođendan gradu dolazi čestitati i predsjednik RH Ivo Josipović.

To mu je prvi put od prosinca 2009. i kampanje za sadašnju funkciju da je u prigorskom središtu. Budući da su predsjednički izbori početkom sljedeće godine, može se i ovaj Josipovićev posjet protumačiti kao "lagana" kampanja.

Kako bilo, Križevčani, unatoč manjku razloga za to (zbog teške društveno-gospodarske slike grada i zemlje), slave - na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručuju se javna priznanja, u gradu su izložbe, predavanja, koncerti, ulična utrka... a na rodnoj kući otkriva se i spomen-ploča akademiku Andri Mohorovičiću, arhitektu, povjesničaru umjetnosti i potpredsjedniku HAZU.

Komentara 9

Avatar tajar
tajar
09:28 24.04.2014.

Ta tzv. "lagana kampanja" traje već mjesecima, a financira se iz proračuna, naravno.

AM
ameris
15:34 24.04.2014.

Jasno je svakom građaninu Hrvatske da nam predsjadnik Josipović čini više štete no koristi !Koju je ,opisivu,korist taj čovjek učinio građanima Hrvatske ? To je nemoguće opisati .On je jedan oportunist,ma nije važna politička bezličnost (osim ,dakako.."prekrasnih partizanskih kapa",on je čovjek psihološki,sociološki i entomološki omnivor ! Njemu sve paše,sa svima nađe interes, dok tim načinom čini neizmjerljivu ,do granica namjernog ne činjenja ,štetu Republici Hrvatskoj .On ,jednostavno mora ostati bez te mogućnosti da n e čini ništa.Ustavom se mora prekinuti taj oportunizam i narad Predsjednika na štetu RH.

KA
kafka
14:53 24.04.2014.

Trebao je reći "državna uprava" umjesto centralna uprava. . . . . . . . . . . Inače sve su nam uprave neučinkovite jer ih vode politički podobni mediokriteti i po tome smo još u socijalizmu/komunizmu. . . .. . . . . . . . .. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije