Naslovnica Vijesti Svijet

Krivotvorene marke se izrađuju u BiH

17. studenoga 2008. u 23:00 19 prikaza

Svaki mjesec na graničnim prijelazima oduzmu se tone krivotvorene odjeće i obuće. Roba najviše dolazi iz Kine i krivotvorine su poznatih svjetskih robnih marki, a uvoze je najčešće Kinezi privremeno nastanjeni u BiH, no i poduzeća čiji su vlasnici državljani BiH. Ne krijumčari se samo krivotvorena roba, nego i desetine vreća krivotvorenih oznaka raznih robnih marki.

Oduzimanje robe
- Većinom je riječ o nezakonitu pokušaju uvoza robe u BiH kako bi se stavila u slobodan promet, a otkriveni su i slučajevi kad se oznake određene robne marke uvoze posebno, pa se u BiH naknadno ušivaju i lijepe na robu ili obuću - potvrdio je za Večernjak Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Krivotvorenu odjeću i obuću s oznakama Puma, Adidas, Nike, La costa i drugima carinici najlakše otkriju zbog niske fakturne vrijednosti.

Naime, samo do rujna ove godine zaposlenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli robe u vrijednosti 3,5 milijuna KM te podnijeli 492 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz Uprave kažu da je često lako prepoznati krivotvorinu, no da u pojedinim slučajevima samo stručna osoba iz ovlašenog zastupnika, prema sitnim detaljima, može uvidjeti da je zaista riječ o krivotvorini.

Najveće zaplijene
No, iako se svake godine oduzme milijune maraka vrijedne krivotvorene robe, ipak se nesmetano prodaje na veletržnicama, tržnicama pa čak i buticima u kojima je roba s dizajnerskom markom. Naime, pokušaji nezakonita uvoza takvih roba otkriveni su na gotovo svim graničnim prijelazima, ali i u carinskim ispostavama u unutrašnjosti BiH.

Najveće zapljene, kad su u pitanju granični prijelazi, bile su na najprometnijim prijelazima, poput Izačića, Klobuka, Rače, Gradiške, Doljana, Bosanskog Broda... Sudbina krivotvorina je jasna - ili je kupi kupac svjestan da nije riječ o originalu, ili je pojedini prodavači podmetnu kao original, ako je oduzeta, bude donirana posebnim ustanovama.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas