Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠVERC Sve više lažne robe - od kineskih majica do odjeće s markom

Krivotvorene marke se izrađuju u BiH

17.11.2008.
u 23:00

Svaki mjesec na graničnim prijelazima oduzmu se tone krivotvorene odjeće i obuće. Roba najviše dolazi iz Kine i krivotvorine su poznatih svjetskih robnih marki, a uvoze je najčešće Kinezi privremeno nastanjeni u BiH, no i poduzeća čiji su vlasnici državljani BiH. Ne krijumčari se samo krivotvorena roba, nego i desetine vreća krivotvorenih oznaka raznih robnih marki.

Oduzimanje robe
- Većinom je riječ o nezakonitu pokušaju uvoza robe u BiH kako bi se stavila u slobodan promet, a otkriveni su i slučajevi kad se oznake određene robne marke uvoze posebno, pa se u BiH naknadno ušivaju i lijepe na robu ili obuću - potvrdio je za Večernjak Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Krivotvorenu odjeću i obuću s oznakama Puma, Adidas, Nike, La costa i drugima carinici najlakše otkriju zbog niske fakturne vrijednosti.

Naime, samo do rujna ove godine zaposlenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli robe u vrijednosti 3,5 milijuna KM te podnijeli 492 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz Uprave kažu da je često lako prepoznati krivotvorinu, no da u pojedinim slučajevima samo stručna osoba iz ovlašenog zastupnika, prema sitnim detaljima, može uvidjeti da je zaista riječ o krivotvorini.

Najveće zaplijene
No, iako se svake godine oduzme milijune maraka vrijedne krivotvorene robe, ipak se nesmetano prodaje na veletržnicama, tržnicama pa čak i buticima u kojima je roba s dizajnerskom markom. Naime, pokušaji nezakonita uvoza takvih roba otkriveni su na gotovo svim graničnim prijelazima, ali i u carinskim ispostavama u unutrašnjosti BiH.

Najveće zapljene, kad su u pitanju granični prijelazi, bile su na najprometnijim prijelazima, poput Izačića, Klobuka, Rače, Gradiške, Doljana, Bosanskog Broda... Sudbina krivotvorina je jasna - ili je kupi kupac svjestan da nije riječ o originalu, ili je pojedini prodavači podmetnu kao original, ako je oduzeta, bude donirana posebnim ustanovama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije