Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VALUTA

Kriterij za ulazak u ERM II osim Hrvatske ispunjava samo Švedska: Evo koliko nas dijeli do uvođenja eura

firo: 02.05.2020 City of Frankfurt, Euro-Skulptur is a two-piece work of art by Ottmar Hv? rl. The 14-meter-high and 50-ton neon sign shows a monumental blue euro sign, made up of twelve yellow stars
Foto: firo Sportphoto/DPA/PIXSELL
1/2
11.06.2020.
u 12:46

Bugarska se također nada ulasku u ERM II, ali jučerašnje izvješće kaže da ne ispunjava kriterij stabilnosti cijena. Osim Hrvatske, taj kriterij također ispunjava i Švedska, ali ta zemlja nije toliko zainteresirana za ulazak u eurozonu.

U novom izvješću o konvergenciji Europska je komisija jučer ustvrdila da Hrvatska ispunjava tri od ukupno četiri ekonomska kriterija za uvođenje eura kao službene valute plaćanja. To su kriteriji stabilnosti cijena, javnih financija i dugoročnih kamatnih stopa. Četvrti kriterij, stabilnost deviznog tečaja, Hrvatska još formalno ne može ni ispuniti jer se taj kriterij mjeri tijekom dvogodišnje prisutnosti države u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), no premijer Andrej Plenković prekjučer je u pismu predsjednicima najvažnijih institucija EU najavio da je cilj njegove Vlade ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju, čim završi hrvatsko predsjedanje Vijećem EU.

Plenković je pisao predsjednicima Europske komisije, Europskog vijeća, Europske središnje banke (ECB) i Eurogrupe, tražeći njihovu potporu za ulazak u ERM II. Ispunjene su, piše Plenković, sve reformske mjere i obveze, koje su stavljene pred Hrvatsku kad je prije godinu dana pismom namjere iskazala interes za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju. Jučerašnje izvješće o konvergentnosti dio je redovite provjere Europske komisije o tome koliko su odmaknule države članice EU koje nisu članice eurozone, a imaju obvezu to postati. Izvješće je pisano puno prije nego što je Plenković prekjučer slao pisma u Bruxelles, tako da ta nova informacija nije uzeta u obzir, no jednom kad Hrvatska uđe i provede najmanje dvije godine u ERM-u II, svojevrsnoj čekaonici za eurozonu, izvješće poput tog jučerašnjeg trebat će potvrditi da je spremna za euro.

To se može najranije dogoditi za dvije, tri godine. Tijekom najmanje dvogodišnjeg razdoblja koliko se nalazi pod nadzorom u mehanizmu ERM II, država ne smije iskusiti nikakve veće poteškoće koje bi mogle narušiti njezinu ili stabilnost eurozone u koju se sprema ući. Premijer Plenković u pismu čelnicima institucija EU navodi da je, od svih država članica EU izvan eurozone, Hrvatska najmanja po broju stanovnika i najeuriziranija. Posljednja obveza koju je Hrvatska trebala ispuniti na putu prema očekivanoj pozitivnoj odluci o ulasku u čekaonicu eurozone bila je potvrda ECB-a da nema kapitalnih nedostataka ni u jednoj od pet velikih hrvatskih banaka.

“Pozitivna ocjena našeg zahtjeva za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju od iznimne je gospodarske, financijske i političke važnosti za moju zemlju”, piše premijer Plenković u pismu gospođama Ursuli von der Leyen i Christine Lagarde te gospodi Charlesu Michelu i Mariju Centenu. Ostale članice EU koje imaju obvezu uvođenja eura su Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska i Švedska. Danska je, kao i Ujedinjena Kraljevina koja je u međuvremenu izašla iz EU, ispregovarala izuzeće od obveze uvođenja eura.

Bugarska se također nada ulasku u ERM II, ali jučerašnje izvješće kaže da ne ispunjava kriterij stabilnosti cijena. Osim Hrvatske, taj kriterij također ispunjava i Švedska, ali ta zemlja nije toliko zainteresirana za ulazak u eurozonu.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:28 11.06.2020.

Ma kome treba još ta propala valuta??? Daleko joj lijepa kuća i ostavite vi nama naše kunice!!!

AA
aabbcc
16:37 12.06.2020.

Švedska ne ispunjava kriterijum za euro, jer ga je narod na referendumu odbacio i to je osnovni kriterijum ispred svih drugih..

XA
xaron
17:55 11.06.2020.

...Plenković poslao posmo... To mu je jedno od zadnjih pisama koje piše jer gubi naredne izbore ( kao što je izgubio i sve do sada održane ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije