Naslovnica Vijesti Crna kronika

Progutao 45 paketića kokaina: Mirko Novaković izručen iz Paragvaja

Dvojica Osječana u Paragvaj su sletjeli 6. siječnja 2011. Šest dana kasnije, pokušali su izaći iz zemlje, noseći u sebi 1,2 kilograma kokaina, u ukupno 74 kapsule. Skrivali su ga u želucima.
05. prosinca 2017. u 18:35 24 komentara 19024 prikaza
Paragvaj,Mirko Novaković,Domagoj Tobler
Foto: Zoran Marinović

Ravno sedam godina nakon što je s kapsulama kokaina u želucu uhićen u Paragvaju, Osječanin Mirko Novaković (27) kročio je ponovno na hrvatsko tlo. No, ne hoda po njemu kao slobodan čovjek, već je zapravo izručen Hrvatskoj, gdje će nastaviti izdržavati kaznu od ukupno 18 godina zatvora, koliko mu je izreklo paragvajsko pravosuđe zbog šverca droge. Na istu je kaznu, inače, osuđen i prijatelj mu i sugrađanin Domagoj Tobler (28), no on nije tražio izručenje u domovinu.

mule Mule iz J. Amerike Vapaj iz ćelije u Paragvaju: Neće me nitko spasiti osim tebe, majko

- Mirko Novaković zaprimljen je 25. studenoga u zagrebački Centar za dijagnostiku, koji se nalazi u zatvoru u Remetincu. Nakon dijagnostike, zatvorenik će biti upućen u određenu kaznionicu radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora po presudi Suda u Paragvaju - priopćio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskoga suda u Osijeku, kojega je Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak službeno obavijestilo o tom premještaju. 

Dijagnostika može trajati, pojašnjava sudac Rožac, mjesec dana pa još nije ni poznato u kojem će zatvoru Novaković sjediti iza rešetaka. 

Mirko Novaković i Domagoj Tobler u Paragvaj su sletjeli 6. siječnja 2011. Šest dana kasnije, pokušali su izaći iz zemlje, noseći u sebi 1,2 kilograma kokaina, u ukupno 74 kapsule. Skrivali su ga u želucima. Zaustavljeni su u zračnoj luci paragvajskog glavnog grada Asunciona. Mirko je tada bio blijed kao krpa i vidjelo se kako s njim nešto nije u redu. Zbog toga su, vjeruje se, i otkriveni. Naime, dan prije povratka kući nisu smjeli ništa jesti, ali su pogriješili i najeli se. Skupina kriminalaca davala im je paketiće droge koje su trebali progutati uz pomoć ulja. Dok ih je Domagoj pojeo 25, Mirko se počeo žaliti nakon 20. No, natjerali su ga, kako je sam svojedobno ispričao, da proguta "još tih 25 do 27". 

Obitelji im nisu ni slutile da su im djeca, tada u dobi od tek 20 te 21 godinu, u Paragvaju, jednom od najvećih svjetskih čvorišta na putu droge. Vjerovali su kako su u Zagrebu. Novca za put dvojac, tvrdili su tada njihovi roditelji, nije imao. Tko im je kupio avionske karte i poslao ih po drogu, ni danas se službeno ne zna. Njih dvojica, pak, na suđenju nisu progovorila. 

Nakon uhićenja, završili su u jednom od najozloglašenijih paragvajskih zatvora Tacumbu u Asuncionu. Kaznionica je to predviđena za 1500 zatvorenika, no u njoj se tiska gotovo 4000 njih, a za red i mir zaduženo je tek 45 čuvara. Kako se navodilo u medijima, Tobler je navodno dvaput izboden u Tacumbi. Domagoj Tobler u zatvoru se oženio, dobio je i dijete i, kako se priča, zbog nove se obitelji ne planira vraćati u Hrvatsku.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Paragvaj,Mirko Novaković,Domagoj Tobler
1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
'novakovic_tobler1' mirkova majka: 'Policija mora znati tko ih je poslao po drogu i neka mi vrate dijete' mirko novaković Majka M. Novakovića: 'Idem u Paragvaj i tražit ću da ga izruče Hrvatskoj' Paragvaj,Mirko Novaković,Domagoj Tobler osječke 'mule' Domagoj se oženio u Paragvaju i dobio dijete, a Mirko želi što prije doći doma
ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

  • starsandstripes:

    Ne kuzim koji je smisao i potreba hrvatske drzave da takvima omoguci izdrzavanje kazne u hr. Sljedecih 10 godina bit ce na teret poreznih obveznika . Zasto drzava tim novcem koji ce potrositi na njega i njemu slicnima ne pomogne ... prikaži još!e barem jednog starca koji je citav zivot posteno radio a danas jedva spaja kraj sa krajem

  • narod1:

    Znam za lika iz Zagreba koji je isto tako mlad zaglavio tamo u zatvoru. Nažalost on je umro u zatvoru zbog nehumanih uvjeta. Poruka ne petljajte se sa drogom radi lake zarade. Nije vrijedno novaca

  • bf2:

    kad bi "kruha bez motike"...i sada bi ih kao trebao žaliti?