Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNO

Krenuo prvi vlak u Europi koji koristi sunčevu energiju

st
afp
07.06.2011.
u 17:15

Solarne ćelije proizvest će toliko struje da ona neće samo služiti vlaku nego će biti isporučivana i gradu Antwerpenu

Solarni vlak, prvi vlak u Europi na sunčevu energiju, prošao je put od Antwerpena do granice s Nizozemskom, javlja AFP. Vlak koji povezuje Pariz i Amsterdam bit će prvi na Starom kontinentu koji će na jednoj dionici upotrebljavati kao pogonsko gorivo struju iz solarnih ploča koje su postavljene iznad tunela kojim prolazi pruga.

Taj tunel u Antwerpenu, na sjeveru Belgije, dug je 3,6 kilometara, a ima 16.000 solarnih ploča ukupne površine 50.000 četvornih metara, što odgovara površini osam nogometnih stadiona.

Solarne ćelije proizvest će toliko struje da ona neće samo služiti vlaku nego će biti isporučivana i gradu Antwerpenu. U godini će se proizvesti struje koliko bi zadovoljilo potrebe gotovo tisuću obitelji.

Solarne ploče istodobno će u dvadeset godina “uštedjeti” atmosferi 47 milijuna kilograma ugljikova dioksida.

Sličnih rješenja ima i u drugim državama EU. U Italiji postavljaju solarne ploče na krovove vagona, čime se osigurava struja za klimatizaciju vagona, a u Francuskoj za klimatizaciju i osvjetljenje.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
mozel
07:28 11.06.2011.

Novi Hrvatski pravopis \"SUNCEVU\"

DU
Deleted user
22:41 10.06.2011.

U Hrvatskoj, na hrvatskom, veli se SUNČANA energija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije