Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Yahya Sinwar

Krenuo lov na vođu Hamasa, Izraelci objavili: 'On je naš Osama bin Laden, čovjek je čisto zlo'

Vo?a Hamasa u Gazi prvi put vi?en u javnosti nakon prekida izraelskih napada
Foto: Mohammed Talatene/DPA
1/32
15.10.2023.
u 10:42

Sinwar se smatra odgovornim za ubojstvo više od 1,300 Izraelaca u napadu koji se dogodio prošle subote, a Izraelci su objavili kako su ''njegovi dani odbrojani''

Izraelske postrojbe ove su subote pokušavale doći do zapovjednika Hamasa opisanog kao palestinskog 'Osamu bin Ladena', govoreći kako su njegovi ''dani odbrojani''. Radi se o Yahya Sinwaru (60), sadašnjem vođi Hamasa u Pojasu Gaze koji je već nekoliko puta bio uhićen. Proveo je 24 godine u izraelskim zatvorima, a oslobođen je 2011., u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Sinwar se smatra odgovornim za ubojstvo više od 1,300 Izraelaca u napadu koji se dogodio prošle subote. Broj poginulih u SAD-u porastao je u subotu na 7, a njih 29 se smatra nestalima te se vjeruje su oni zarobljeni u Gazi, prenosi Daily Mail. - Yahya Sinwar je čisto zlo. On je mozak cijele operacije, kao što je i bin Laden bio. Karijeru je izgradio na ubijanju Palestinaca kad je shvatio da su suradnici. Tako je postao poznat kao mesar Khana Younisa - kazao je pukovnik Richard Hecht, glasnogovornik IDF-a.Hecht je rekao da izraelske trupe neće stati dok ga ne pronađu i ubiju. Ipak, Izraelci nisu optimistični oko toga da će ga pronaći ubrzo, smatrajući kako će taj proces trajati. 

- Taj čovjek i njegov tim su nam na nišanu. Doći ćemo do njega - kazao je Hecht. Inače, SAD je Sinwara proglasio teroristom još 2015. godine.

Izraelska vojska ovih je dana ubila i Merada Abu Merada, Hamasovog šefa zračnih aktivnosti, a izvijestili su da su također pogodili desetke pripadnika i objekata Hamasa, militanata koji su izveli napad prošle subote u Izraelu. Politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh sastao se u subotu u Kataru s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom. Iran podupire Hamas, što pokazuju i svojim izjavama, ali njihova izravna umiješanost u teroristički napad nije potvrđena.

POVEZANI ČLANCI:

Od upada Hamasa, najkrvavijeg dana u 75-godišnjoj povijesti Izraela, izraelska vojska kaže da je mobilizirala 360.000 rezervista. Osim toga, ove nedjelje odvija se evakuacija civila, nakon što je jučer posljednja završila u 16 sati. Izraelska vojska najavila je kako neće bombardirati koridor namijenjen za civile, uslijed izvještaja da je jučer bio napadnut konvoj civila u Gazi. 

Inače, američki nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower pridružit će se Fordu, nakon što je raspoređen na Bliski istok, napustivši u petak svoju bazu Norfolk u Virginiji. Američki ratni brodovi nisu namijenjeni da se pridruže borbama u Gazi ili sudjeluju u izraelskim operacijama, naglasili su dužnosnici Pentagona. Međutim, prisutnost dvaju najmoćnijih brodova mornarice osmišljena je kako bi poslala poruku odvraćanja Iranu i iranskim opunomoćenicima u regiji, poput Hezbollaha u Libanonu, izvijestio je britanski medij.

>> VIDEO Palestinci stoje u redu za kruh: Zalihe hrane počinju ponestajati

Komentara 31

RO
romobil
11:56 15.10.2023.

Koliko je samo spavača ovdje na tlu Europe i čekaju da biološki prevladaju i pokrenu jihad protiv udomitelja....

HH
hip hop
12:32 15.10.2023.

islamističke teroriste koji se skrivaju iza palest.civila treba sve uništiti!

KI
kingtom
12:23 15.10.2023.

EU bi trebao slijediti primjer Izraela i iskorijeniti na EU tlu svako sijeme terorizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije