Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A KREMLJ MIJENJA ZAPOVJEDNIKE

Ukrajinska vojska o eksplozijama na Krimu: 'To je samo početak...'

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
01.05.2023.
u 11:41

Kremlj pak i dalje mijenja zapovjednike, a ovaj put izvisio je general-pukovnik Mikhail Mizintsev zvan “krvnik iz Mariupola”. Otkako je u rujnu prošle godine preuzeo logistiku, Rusija je ostvarila premalo da bi gazda Putin bio zadovoljan, pa je nakon samo sedam mjeseci zamijenjen s general-pukovnikom Aleksejem Kuzmenkovim, koji je 2019. postao zapovjednik ruske Nacionalne garde.

U pozadini napada na skladište nafte na Krimu, u gradu Sevastopolju pod ruskom okupacijom, stoje pripreme ukrajinskih snaga za protuofenzivu ukrajinskih priprema za protuofenzivu. Tamo je stacionirana crnomorska flota ruske mornarice, a požar u  skladištu je, kako je za ukrajinsku televiziju naglasila glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva Natalija Humeniuk, dio priprema za "široku ofenzivu punog opsega koju svi očekuju".

Zato su ukrajinske snage i naciljale logističke kapacitete Rusije koja je objavila da je eksploziju izazvao dron. Uslijedio je odgovor napadom na Pavlograd, grad znatno udaljen od prve linije bojišnice u središnjoj ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk. Unatoč takvim udarima na civilne mete, ruske snage nisu uspjele probiti ukrajinsku obranu na istoku, gdje su obje strane pretrpjele teške gubitke. Ukrajina se priprema za protuofenzivu zahvaljujući i novim zalihama zapadne vojne opreme, uključujući tenkove i oklopne transportere koji su već stigli u zemlju, javlja The New York Times.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori da je vraćanje Krima nacionalni prioritet, no vojni stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da bi taj poluotok bio neposredna meta jer je Krim dosta iza ruskih linija, a Rusi su proteklih mjeseci ojačali obranu duž obale, postavljajući mine i gradeći prepreke. Obje su države pretrpjele teške gubitke u regiji Donbas, posebno oko grada Bakhmuta, a vjeruje se da su jug i istok zemlje najvjerojatnije poprište nadolazeće ukrajinske ofenzive.

I dalje stradavaju i civili. Kremlj pak i dalje mijenja zapovjednike, a ovaj put izvisio je general-pukovnik Mikhail Mizintsev zvan “krvnik iz Mariupola”. Otkako je u rujnu prošle godine preuzeo logistiku, Rusija je ostvarila premalo da bi gazda Putin bio zadovoljan, pa je nakon samo sedam mjeseci zamijenjen s general-pukovnikom Aleksejem Kuzmenkovim, koji je 2019. postao zapovjednik ruske Nacionalne garde.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 25, 2022: The chief of the Russian National Defence Management Centre, Mikhail Mizintsev, during a briefing by the Russian Defence Ministry on the month’s results of the Russian special military operation in Ukraine. Vadim Savitsky/Russian Defence Ministry/TASS THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY ON MARCH 25, 2022. EDITORIAL USE ONLY Photo via Newscom Photo: VADIM SAVITSKY/NEWSCOM
Foto: VADIM SAVITSKY/NEWSCOM

Unatoč intenzivnim borbama, ruske snage nisu uspjele zauzeti rutu važnu za opskrbu koja je ključna za ukrajinsku obranu opkoljenog Bakhmuta. Put između Bakhmuta i grada Chasiv Yar nazivaju "cestom života" jer je važan za opskrbu vojske. Grad u kojem je živjelo 70.000 ljudi najvećim je dijelom uništen, no ima simboličku važnost za obje strane.

Dodajmo i to da je američki predsjednik Joe Biden na godišnjoj večeri Udruženja dopisnika Bijele kuće rekao je da Sjedinjene Države rade sve kako bi osigurale oslobađanje Evana Gershkovicha, američkog novinara Wall Street Journala zatvorenog u Rusiji zbog optužbi za špijunažu. Njegov slučaj je najveći napad na međunarodne novinare u Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo rat, a to je ujedno i prvi slučaj da je jedan zapadni novinar u Rusiji optužen za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Komentara 11

FU
Fusnota
11:48 01.05.2023.

Ima Rusija neograničeno fond časnika kao i vojnika. Samo tko će ih sahraniti sve?

HR
Hrvoje5
12:36 01.05.2023.

Tko sa amerima tikve sadi, u sanducima završava.

Avatar Behemot
Behemot
15:51 01.05.2023.

Nakon što Ukrajinci pogode vojni cilj Rusi uzvraćaju isključivo po civiljnim ciljevima (bolnice, rodilišta, sirotišta, starački domovi, knjižnice)? Prema vojnoj hunti postavljenoj od strane CIA-e i nakon što povuku 2 linije bijelog ispada da u Ukrajini ne postoje vojni ciljevi? ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije