Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samozapošljavanje

Kreću tvrtke za 10 kuna, naknade 807,50 kn

'24.08.2012., Zagreb - Orsat Miljenic, ministar pravosudja RH. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
17.10.2012.
u 21:00

Ministarstvo pravosuđa propisalo iznose pratećih naknada, tvrtka će se naći u sudskom registru nakon 24 sata putem servisa hitro.hr

Od četvrtka će svi koji to žele moći osnovati poduzeće sa 10 kuna temeljnog kapitala i pokrenuti vlastiti biznis. Prema pravilniku koji će danas objaviti Ministarstvo pravosuđa, uza sve naknade i pristojbe, osnivanje jednostavnog društva doći će 807,50 kuna.

Najveću stavku čini javnobilježnička naknada – 500 kuna, sudska pristojba i pristojba za upis u sudski registar su po 30 kuna, objava oglasa u Narodnim novinama stoji 200 kuna, a izjava osnivača da nemaju nepodmirenih dugova u drugim tvrtkama 47,5 kuna. Inače, javni su bilježnici prva i glavna adresa na kojoj se sređuju papiri za jednostavna društva, a u Ministarstvu pravosuđa vjeruju da će svi javni bilježnici danas biti spremni za taj posao.

Javni bilježnik ispunjava i ovjerava zapisnik o osnivanju jednostavnog društva, nakon čega osnivači jednostavne tvrtke trebaju otvoriti račun u banci i uplatiti sve potrebne pristojbe. Kad to učine, iduća im je adresa jedan od vladinih ureda hitro.hr, koji se nalaze u poslovnicama Fine. Njihova je obveza da novu tvrtku uvedu u sudski registar u roku od 24 sata. Tko ne želi ići u hitro.hr, može se osobno pojaviti i u prostorijama sudskog registra pri trgovačkim sudovima.

Država je pojednostavnila proceduru i pojeftinila ulazak u privatni biznis, no budući vlasnici tvrtki od 10 kuna trebaju biti svjesni da osnivanjem poduzeća preuzimaju na sebe sav poduzetnički rizik, a time i sve porezne obveze koje tvrtke imaju prema lokalnim vlastima, Gospodarskoj komori i državnom proračunu. U tom dijelu nisu predviđeni nikakvi izuzeci i olakšice. 

Komentara 45

CA
cavecanem
21:26 17.10.2012.

za par mjeseci možemo očekivati naslove osnovao sam tvrtku za deset kuna, a sada dugujem državi tisuće i prijeti mi ovrha ovo je teška muljaža

CA
cavecanem
21:29 17.10.2012.

recimo prvo na ćemu će posrnuti dobar dio biti će vođenje poslovnih knjiga, koje se moraju voditi i ako firma ne radi, kazna za nevođenje je 20000 kuna tvrtki a 5000 kuna odgovornoj osobi odnosno dva i pol tisuća puta više od temeljnog kapitala

JU
 JUMPER
21:25 17.10.2012.

- Ne upadajte u ovu zamku ovo je vladin spin i velika prevara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije