Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Resursi

Krašek: Mnogima su šume vraćene, ali ih ne čiste

'crna kronika-03.07.2009.osijek,hrvatska,ubojstvo nepoznate mlade zene prije jedanaest godina jos uvijek nerazjasnjeno,suma cer u kojo se dogodilo ubojstvo Photo: Davor Javorovic/Vecernji list'
'Davor Javorovic/Vecernji list'
29.10.2010.
u 16:25

U Šumariji Varaždin za povrat šume često saznaju i tijekom sječe, kada im dođe vlasnik sa sudskom zabranom, pa onda odmah prekidaju sve radove

Zbog povrata nekad izgubljene imovine šumarije na području Varaždinske županije u posljednjih 13 godina, otkad je stupio na snagu Zakon o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme SFRJ, izgubile su 1085 hektara šuma, od toga varaždinska Šumarija čak 525 hektara.

Za povrat još 143 hektara postupci su u tijeku. Najviše su izgubile ivanečka i varaždinska šumarija. S maruševačkog područja prijašnjim vlasnicima ili njihovim nasljednicima vraćeno je čak 255 hektara šuma, a samo na području Banjskih Dvora gospođi Hršak čak 65 hektara. S područja Belskog Dola obiteljima Ožegović, Marinčić i Lekša vraćeno je 144,5 hektara.

– Mnogima su vraćene krasne šume jer smo ih mi redovito održavali i njegovali. Često i ne znamo jesu li postupci u tijeku, već samo od Državnog odvjetništva dobijemo obavijest o vraćanju. Katkad tijekom sječe dođe vlasnik sa sudskom zabranom i onda prekidamo. Tako nam se osušilo 200 do 300 kubika drva. U rijetkim slučajevima država je bivšim vlasnicima dala naknadu, no većina ih je ipak dobila šumu natrag u vlasništvo – kaže Ivan Krašek, upravitelj varaždinske Šumarije.

U ivanečkoj Šumariji, na području Ravne Gore, od 752 hektara, vraćena je idealna trećina koju dijeli više vlasnika. Najbolje je kada se šuma na nekom području vraća jednom vlasniku, jer kada ih je više, mnogi su nezadovoljni pa bi trebalo provesti parcelaciju.

– Prvi povrat šume bilo je 1999. na području Margečana. Mnogi koji su dobili šumu u povrat više nam se ne javljaju kako bi službeno stupili u posjed. Nije dovoljno da su im šume vraćene, već bi ih trebali čistiti, obnavljati, prorjeđivati. Upravo zbog toga mnoge naše šume propadaju i velika je razlika između državnih i privatnih šuma, u kvaliteti, ali i masi – kaže Dalibor Štorga, rukovoditelj Odjela za uređivanje šuma iz Uprave šuma Koprivnica. Dodaje da je na području Varaždinske županije oko 30.000 hektara privatnih šuma, od čega najviše, čak 10 hektara, na području Novog Marofa i Ljubešćice. U Varaždinskoj je županiji 13.941 hektar državnih šuma, a u 50 posto njih raste bukva. Upravo zbog povrata šuma na području Uprave Koprivnica nema drva za prodaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije