Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONESENA NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Kraljica PET ambalaže i njezin sin dobili po tri i pol godine zatvora

Zagreb: Objava presude Barbari Bešenić i drugima optuženima u aferi Pet ambalaža
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
02.12.2021.
u 15:45

Osim njih dvoje, na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od  dvije godine osuđen je i Miho Zrnić Marinović, a novčanom kaznom od 15.000 kuna kažnjena  je i njegova tvrtka

U jednom djelu osuđujuća presuda, u drugom oslobađajuća u trećem odbijajuća. Tako je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu, za sada nepravomoćno, okončana afera PET ambalaža u kojoj je USKOK optužnicu protiv Barbare Bešenić i njezinih suoptuženika podigao još 2013.

Osam godina kasnije ona i njezin sin Krunoslav Bešenić, koji se na objavi presude nisu pojavili jer nisu ni morali, nepravomoćno su zbog zloporabe položaja i ovlasti kojima su Fond za zaštitu okoliša oštetili za oko 105 milijuna kuna, osuđeni svaki na po tri i pol godine zatvora.

Osim toga, oduzima im se nepripadajuća imovinska korist od 21,5 milijuna kuna, dok je Fondu dosuđen imovinsko pravni zahtjev od 105 milijuna kuna. Što će Fond, ako presuda postane pravomoćna vjerojatno potraživati od majke i sina Bešenić.

Osim njih dvoje, na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od  dvije godine osuđen je i Miho Zrnić Marinović, a novčanom kaznom od 15.000 kuna kažnjena  je i njegova tvrtka. USKOK je osim spomenutih troje još teretio  i Vinka Mladinea, koji je nekada bio na čelu Fonda te Dragana Mijoča, koji su  nepravomoćno oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza. Inače , kada je optužnica 2013, podignuta optužen je bio i Dražan Kovač, koji je u nekom trenutku pobjegao.

U međuvremenu je uhićen u Austriji gdje je  osuđen zbog financijskih malverzacija pa tamo izdržava kaznu, jer je odbio izručenje Hrvatskoj. Svi oni na početku su bili optuženi za udruživanje u zločinačku grupu u sklopu koje su počinili navedene zloporabe, no u odnosu na taj dio optužbe, donesena je odbijajuća presuda, jer je za  udruživanje u zločinačku grupu nastupila zastara.

Prema optužnici, Barbara Bešenić i ostali teretili su se da su od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru osmislili sustav u kojem se dvostruko naplaćivala PET ambalaža koja nije bila ni prikupljena ni predana koncesionaru. Na takav su način, tvrdio je  USKOK, optuženici su oštetili Fond za zaštitu okoliša za najmanje 105 milijuna kuna.

Vinko Mladineo, koji je svojevremeno bio na čelu Fonda, teretio se da je Barbari Bešenić neosnovano oprostio dug od 1,3 milijuna kuna, za koliko je oštećen Fond. 

Inače, samo suđenje počinjalo je nekoliko puta iznova jer su se zbog raznih razloga tijekom njih mijenjala sudska vijeća,  ovo posljednje u kojem je sada donesena nepravomoćna presuda počelo je 2019. Osim toga, tijekom proteklih osam godina pojedini optuženici su imali i zdravstvenih problema, a svemu baš na ruku nije išla ni prošla godina koju su obilježili potres i pandemija, zbog čega je sud radio u otežanim uvjetima.

- Ovo suđenje je počelo 2019. i tijekom njega održane su 34 rasprave na kojma je saslušano  40-ak svjedoka, pročitana je vrlo obimna dokumentacija te je rađeno novo opširno kombinirano financijsko vještačenje. Tijekom postupka nije bilo sporno svojstvo optuženika te da je tvrtka BBS  u svoje knjige unosila nevjerodostojne podatke. To proizlazi iz vještačenja, ali i iz iskaza pojedinih svjedoka, koji su ovdje iskazivali  o noćnim utovarima PET ambalaže - kazala je sutkinja Bumči, obrazlažući osuđujući dio nepravomoćne presude.

Govoreći o  otegotnim i olakotnim okolnostima, kazala je da je visina šteta optuženicima uzeta kao otegotna, dok je protok vremena uzet kao olakotni. 

Obrazlažući pak oslobađajući dio nepravomoćne presude sutkinja Bumči je kazala kako nije dokazano da su optuženici počinili to za što ih se teretilo. Navela je i da su neki poslovi obuhvaćeni optužnicom uistinu bili obavljeni, a osim toga Fond je nad poslovanjem tvrtke BBS Barbare Bešenić provodio nadzor, o čemu čak postoji i dokumentacija u spisu. Drugim riječima nije utvrđeno da je Mladineo pogodovao  BBS-u  tako da ta tvrtka ostvari neku financijsku korist, za što se teretio.

On je inače vjerojatno najveći dobitnik ovog postupka, jer  su se protiv njega vodila još dva postupka zbog onog što je radio dok je bio na  čelu Fonda te je u njima nepravomoćno oslobođen optužbi. Barbara Bešenić, osim što je vlasnica tvrtke BBS, poznata je i po tome što posjeduje raskošno zdanje u Zagorju, a svojevremeno su je mediji titulirali li i kao "kraljicu PET ambalaže". 

>> VIDEO Necijepljeni u Sloveniji plaćat će ako završe u bolnici zbog COVID-19? Razmišlja se o penalizaciji


 

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
16:01 02.12.2021.

znači napraviš štetu 105 milijuna kn, dobiješ kaznu 15000 kn i 3,5 god zatvora.... i onda kažite da pravosuđe nije korumpirano?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije