Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI KAZNENI SUD POTVRDIO PRESUDU ZA UBOJSTVO POLICAJCA

Dočekali ih u zasjedi i zapucali po njima. Trojicu ubili, jednog ranili. Dobili ukupno 60 godina

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
26.11.2021.
u 07:38

Svakome je potvrđena pojedinačna kazna od po 20 godina zatvora, na koliko su osuđeni zbog ubojstva trojice te ranjavanja jednog  policajca.

Darku Kresojeviću, Đorđu Radujkoviću i Stanku Tomiću, Visoki kazneni sud (VKS) odbio je žalbe i potvrdio nepravomoćnu presudu kojom  su njih trojica u veljači ove godine u odsutnosti osuđeni na Županijskom sudu u  Karlovcu. Svakome je potvrđena pojedinačna kazna od po 20 godina zatvora, na koliko su osuđeni zbog ubojstva trojice te ranjavanja jednog  policajca. Policajci su ubijeni, odnosno ranjeni u zasjedi u kolovozu  1991. u Budačkoj Rijeci.

Prema optužnici, njih su se trojica zajedno s još trojicom muškaraca, koji su ranije već pravomoćno osuđeni u drugom postupku, sakrili te sačekali policajce koji su došli na kontrolnu točku. Tamo je hrvatska policija  obavljala kontrolu sigurnosti prometa. Sada pravomoćno osuđena trojka je otvorila vatru iz automatskog i poluautomatskog oružja na pristiglu policijsku patrolu. Od mnogostrukih ozljeda trojica policajaca su odmah umrli. Jedan policajac je zadobio teške ozljede i stjecajem okolnosti ostao živ.

-  Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da će jedinstvena kazna zatvora 20 godina na koju je osuđen svaki od optuženika ispuniti svrhu kažnjavanja. Blaža kazna ne bi ispunila svrhu kažnjavanja niti bi u dostatnoj mjeri izrazila adekvatnu društvenu osudu. S obzirom na to da je optuženicima suđeno u odsutnosti prvostupanjski sud nije bio u mogućnosti saznati osobne okolnosti za svakog od optuženika, a koje bi mogle biti od utjecaja u smislu olakotnih okolnosti. Pravilno je prvostupanjski sud kao otegotne okolnosti cijenio težinu djela i prouzročene posljedice. Pri počinjenu djela koristilo se ubojito automatsko i poluautomatsko oružje kojim je ispaljen velik broj streljiva. To upućuje na ustrajnost u počinjenju kaznenog djela. Riječ je o kaznenim djelima počinjenim od skupine koja je organizirano dočekala u zasjedi pripadnike policije. Djela su počinjena netom prije nego li su započeli oružani sukobi. Svojim postupanjem optuženici su dijelom doprinijeli i pogoršanju nacionalnih odnosa na tom području, a dijelom uzrokovali i sukobe na nacionalnoj razini koji su  - navedeno je u odluci VKS-a.

Komentara 4

IK
ivan.katic57
10:09 26.11.2021.

Nedostupnim sudite a dostupni slobodno setaju.

DO
domazl
09:20 26.11.2021.

A što je s dostupnima, po lokalnim vlastima, sa silovateljima u Vukovaru, Stanimirivićem i njegovoj supruzi..?

BE
berija
07:51 26.11.2021.

A milijuni koje moraju isplatiti obiteljima ubijenih i ranjenom policajcu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije